ГоловнаНовини ЖКГАльтернативна енергетикаЗелений тариф зменшать на чверть

Зелений тариф зменшать на чверть

Запропонований урядом на переговорах, що відбулися 14 травня з інвесторами в альтернативну енергетику передбачає зниження "зеленого тарифу" для сонячних електростанцій на 25%, для вітроенергетичних - на 12,5% без продовження термінів дії цього тарифу

Запропонований урядом на  переговорах, що відбулися 14 травня з інвесторами в альтернативну енергетику передбачає зниження "зеленого тарифу" для сонячних електростанцій на 25%, для вітроенергетичних - на 12,5% без продовження термінів дії цього тарифу.

Про це свідчить проект запропонованого Кабміном меморандуму.

"Виробники електроенергії з ВДЕ приймають умови добровільної реструктуризації без пролонгації терміну дії договорів: для всіх об'єктів електроенергетики, які виробляють електроенергію з енергії сонця - на 25%, для всіх об'єктів електроенергетики, які виробляють електроенергію з енергії вітру - на 12,5%", - сказано в проекті меморандуму.

Крім того, терміни введення в експлуатацію СЕС за "зеленим тарифом" запропоновано обмежити 1 липня 2020 року, ВЕС - 1 липня 2021 року. Ті, хто введе свої об'єкти в експлуатацію після зазначених строків, зможуть взяти участь в аукціонах на квоти підтримки виробництва електроенергії з ВДЕ.

Крім того, в проекті вказано, що відповідальність за небаланси для виробників електроенергії з ВДЕ, які не погодилися на умови добровільної реструктуризації, настає вже з 2020 року, тоді як для погодилися - з 1 січня 2022 року.

При цьому з 1 липня 2020 року відповідальність за небаланси становитиме 10%, з 1 січня 2021 року - 50%.

Проектом меморандуму також передбачається безкоштовне обмеження відпуску електроенергії при диспетчеризації не більше 150 хвилин на рік.

Відповідно до закону "Про альтернативні джерела енергії", тариф для сонячних станцій становить 15,03 євроцента за кВт-год (без місцевої складової), а вітрових - 10,2 євроцента. Для побудованих в 2020 році станція передбачено зниження "зеленого тарифу" на 25%, проте більшість запланованих до будівництва проектів сумарною потужністю понад 5 ГВт встигли підписати договір pre PPA (попередній договір про продаж електроенергії) за старим "зеленим" тарифом.

 
Коментарі (0)