ГоловнаНовини ЖКГФінансування ЖКГЗеленський підписав закон про закупівлі в обхід системи ProZorro

Зеленський підписав закон про закупівлі в обхід системи ProZorro

Президент України Володимир Зеленський підписав закон №1530-IX, який вносить зміни в законодавство, що стосується державних закупівель

Президент України Володимир Зеленський підписав закон №1530-IX, який вносить зміни в законодавство, що стосується державних закупівель.

Про це свідчать дані в картці відповідного законопроекту на сайті Верховної Ради.

25 червня Зеленський повернув в Раду закон зі своїм підписом.

Мета закону - завершення реформи органу оскарження у сфері державних закупівель, сказано в пояснювальній записці до законопроекту.

Проект DoZorro повідомив в Facebook, що закон вносить ряд позитивних нововведень, але більше - корупційних ризиків та проблем.

Зокрема, він зобов'язує представників бізнесу при оскарженні закупівель в Антимонопольному комітеті надавати докази порушення їх прав та інтересів.

"Така норма фактично дозволить АМКУ на свій розсуд вибирати, які скарги розглядати, що зашкодить можливості бізнесу захищати свої права", - підкреслили в DoZorro.

Крім того, закон дозволяє пустити закупівлі на мільярди гривень в обхід дії закону про державні закупівлі і без проведення тендерів в ProZorro, за договірною процедурою провести закупівлі до Дня незалежності України. Виконання плану заходів оцінили в 5,4 млрд грн, в нього включили ряд інфраструктурних проектів.

Також він виводить з-під дії закону про ProZorro будівництво Київської об'їзної дороги, попередня вартість якої - 85 млрд грн.

Зеленський раніше озвучував своє бачення щодо тендерів, в 2020 році.

"Мені здається, ми живемо в країні, в якій не було доріг. Наша задача - протягом тих років, які нам дав народ України показати, що дороги будуть будуватися. Я вам чесно скажу, я не знаю, що там з тендерами і чесно , мене це не дуже цікавить, тому що мене цікавить швидкий результат. Хто дає якісний і швидкий результат, нехай той і будує дороги ", - говорив він в ході візиту у Волинську область 9 липня.

Нагадаємо, через те, що Київську об'їзну дорогу вивели з-під дії закону про державні закупівлі, вона може повторити долю Трансільванський магістралі в Румунії і стати найдорожчою в світі.

 

 

 
Коментарі (0)