ГоловнаНовини ЖКГЖитлоЖитла на Київщині не вистачає на всіх переселенців

Житла на Київщині не вистачає на всіх переселенців

Місто Ірпінь почало приймати внутрішніх переселенців одним із перших — ще навесні 2014 року

 

Місто Ірпінь почало приймати внутрішніх переселенців одним із перших — ще навесні 2014 року. Люди, які були вимушені тікати зі сходу та півдня України від російської агресії, часто не могли знайти або придбати житло у столиці. Водночас міста-сателіти почали розростатися новими багатоповерхівками й пропонували значно нижчі за столичні ціни.

До початку повномасштабного вторгнення в Ірпені налічувалось 12 000 внутрішньо переміщених людей. Після початку великої війни та деокупації міста їхня кількість зросла більше ніж удвічі — до 24 000. Можна подумати, що зруйноване та понівечене місто могло б налякати людей, однак ні — вони, не вагаючись, їхали сюди від російської окупації.

З Вікторією я познайомилась на конференції «Відновлення житлових будинків та забезпечення житлом ВПО: проблеми та шляхи їхнього розв’язання», яку організувала Громадянська мережа ОПОРА. Жінка переїхала в Ірпінь з Бахмута Донецької області. Каже, що виїхали сім’єю лише з двома валізами.

«Ми приїхали в Ірпінь у серпні 2022 року. Нам дуже сподобалось місто і тому ми тут залишились. Спочатку ми проживали на квартирі лише за оплату комунальних платежів — пощасливилось знайти таких людей. Зараз повністю орендуємо квартиру і сподіваємось, що влада зможе нам допомогти та розв’язати питання ВПО», — каже Вікторія.

Вона наголошує, що найбільшою проблемою для внутрішньопереміщених осіб є питання житла. І ця проблема не лише Ірпеня.

«Позаяк ми з Бахмута і там у нас все зруйноване — сертифікати на житло чи інші види компенсації ми отримати не можемо. В Ірпені немає соціального житла, є лише модульні містечка, однак туди велика черга охочих. Адже мешканці міста також лишились без домівок», — каже жінка.

Разом з однодумцями та іншими переселенцями Вікторія створила Громадську організацію «Незламна».

«Коли я приїхала сюди, то зрозуміла, що людям ВПО не вистачає спілкування. Спочатку я створила чат у Telegram, де почали спілкуватися переселенці. Зараз цей чат налічує 680 людей, всі вони з Ірпеня. Згодом ми зареєстрували нашу ГО і наразі опікуємось переселенцями, людьми з інвалідністю. Нам дуже допомагає депутатка Ірпінської міської ради Тамара Буренко. Одним словом ми допомагаємо людям вижити в цій ситуації», — каже Вікторія.

Фонд енергоефективності відновив в Ірпені понад 80 багатоповерхових будинків, ще 20 проходять процедури відбору та очікують фінансування. Ірпінь — лідер за участю ОСББ у програмі ВідновиДім, адже третина об’єктів у програмі — саме ірпінські. Керівниця проєкту та координаторка житлово-комунальних програм Громадянської мережі ОПОРА Тетяна Бойко на конференції наголосила, що мережа насамперед надає інформаційно-консультативну допомогу власникам житла, яке пошкоджене або знищене внаслідок російської агресії.

 

 

 
Коментарі (0)