ГоловнаНовини ЖКГАльтернативна енергетикаЖитомирщина стимулює використання чистих джерел енергії

Житомирщина стимулює використання чистих джерел енергії

Житомирщина стала однією з найактивніших областей України у питаннях стимулювання населення до енергоефективності та використання "чистих" джерел енергії.

Житомирщина стала однією з найактивніших областей України у питаннях стимулювання населення до енергоефективності та використання "чистих" джерел енергії.

Саме на Житомирщині вперше за підтримки Держенергоефективності розпочали запроваджувати регіональну програму здешевлення «теплих кредитів. Місцева влада Житомирщини першою розширила цю програму і тепер надає населенню співфінансування для встановлення сонячний панелей.

Про це розповів Голова Держенергоефективності Сергій Савчук, перебуваючи з робочим візитом у Житомирі, передає прес-служба відомства.

«Саме на Житомирщині ми розпочинали проводити семінари щодо переваг «теплих кредитів» для ОСББ. Згодом за підтримки Агентства успішно запроваджено регіональну програму здешевлення «теплих кредитів». Сьогодні Житомирська область - перша в Україні, розширила програму і тепер надає населенню співфінансування для встановлення сонячний панелей», - повідомив Сергій Савчук.

Як пояснив Голова Держенергоефективності, мешканцям Житомирщини суттєво пощастило. З одного боку місцева влада відшкодовує 20% суми кредиту на сонячні панелі. З іншого боку,встановивши сонячну станцію потужністю до 30 кВт, можна продавати надлишок згенерованоїелектроенергії у мережу за вигідним «зеленим» тарифом, прив’язаним до курсу євро.

Відзначимо, що за словами голови Житомирської ОДА Ігоря Гундича, в регіоні реалізуються інвестиційні проекти із встановлення сонячних електростанцій у Бердичівському та Лугинському районах.

Наразі в Держенергоефективності розглядають перспективи впровадження проектів з біоенергетики в регіоні. За статистичними даними, в області працює більше 600 твердопаливних котелень. Водночас ресурсний потенціал регіону дозволяє збільшувати такі потужності. Так в області близько 3 тис. га малородючих земель, які підходять для вирощування енергокультур. У результаті можна замістити до 16 млн м3 газу.

У перемовинах також взяла участь Ельжбета Касперська, віце-президент польського науково-технічного товариства «Екологічна енергія і паливо».

Загалом сторони домовилися продовжити тісну співпрацю, особливо у таких напрямах:

-           реалізація місцевих програм здешевлення «теплих кредитів»;

-           впровадження енергоменеджменту у бюджетній сфері;

-           розвиток сфери виробництва енергії з біомаси;

-           стимулювання вирощування енергокультур.

 

 
Коментарі (0)