ГоловнаНовини ЖКГЖКГ треба реформувати у будь-якому випадку, але концесія може бути непрозора

ЖКГ треба реформувати у будь-якому випадку, але концесія може бути непрозора

«Без прозорого тендеру, з чітко визначеними правилами проведення і зобов’язаннями концесіонера, запропонована «Стратегією розвитку Києва до 2025 року» концесія об’єктів ЖКГ призведе лише до заміни державної монополії приватною», - вважає експерт з економічних питань, член Української народної партії

«Без прозорого тендеру, з чітко визначеними правилами проведення і зобов’язаннями концесіонера, запропонована «Стратегією розвитку Києва до 2025 року» концесія об’єктів ЖКГ призведе лише до заміни державної монополії приватною», - вважає експерт з економічних питань, член Української народної партії Борис Кушнірук.
Про це «Україні Комунальній» повідомили у прес-службі УНП.
На його думку, потрібно, насамперед,  функціонально та юридично відокремити компанії, які виробляють послуги, які транспортують електроенергію, тепло, воду, газ, і ті, які розподіляють їх між кінцевими споживачами». Саме це, на його думку, «убезпечить від встановлення монополії, коли компанія-виробник послуг їх транспортує і не дуже хоче вкладати кошти у модернізацію, а всі втрати енергії на шляху від підприємства-виробника до споживача, компенсує за рахунок останнього». «Сьогодні від 40 до 60 % тепла втрачається саме при транспортуванні», зауважує Кушнірук.
Окрім того, експерт  наголошує, що «новий управлінець об’єктами ЖКГ повинен заробляти не за рахунок простого підвищення тарифів на свої послуги, а за рахунок забезпечення ефективності». «Якщо зменшити енерговтрати на шляху від виробника до споживача, то можна отримати рентабельність у 20-30%, що цілком достатньо для окупності інвестицій. Проте в Україні простіше пролобіювати чергове підвищення тарифів, ніж інвестувати в енергозбереження, що й спричиняє тарифи подекуди вищі, ніж у Німеччині, Франції, США», - заявив Кушнірук.
Підсумовуючи, економіст зауважив, що «у будь-якому випадку систему ЖКГ потрібно реформувати. Головне, щоб у цьому процесі не створили нові монополії, які створюватимуть ті ж проблеми, що й теперішні, але діятимуть лише в інтересах конкретних приватних власників».

 
Коментарі (0)