ГоловнаНовини ЖКГЕлектроенергетикаЗловживання на ринку е / е загрожують віяловими відключеннями

Зловживання на ринку е / е загрожують віяловими відключеннями

Середньомісячна вартість електроенергії в червні в ОЕС впала до "історичного мінімуму".

 

Середньомісячна вартість електроенергії в червні в ОЕС впала до "історичного мінімуму".

Про це заявляв і міністр енергетики Герман Галущенко, констатуючи, що ціна в ОЕС "була набагато менше, ніж навіть собівартість електроенергії, яку виробляє ДП" Енергоатом ". А атомники в принципі виробляють найдешевшу е / е в країні.

Це, як уже зазначалося, ставило під загрозу доходи енергогенеруючих підприємств, а згодом і стабільність проходження майбутнього опалювального сезону.

Минулої зими Україна вже стикалася з ризиком віялових відключень споживачів від харчування, хоча і з інших причин, пов'язаних з низькими запасами вугілля на теплових електростанціях.

Причиною ж зниження вартості електроенергії в цьому травні-червні були названі профіцит електроенергії і спад споживання, а також - дії скористалися цим трейдерів і електропостачальників.

Згідно з поясненнями прихильника цієї позиції, секретаря Національної спілки журналістів України Сергія Лямцев, трейдери почали "торгувати повітрям", тобто продавати обсяги ресурсу, яких у них по факту не було.

Це, в свою чергу, змушувало виробників, які не могли знайти покупця на ринку "на добу вперед" (з подачею ресурсу на наступний день), продавати її на внутрісуточних ринку (на якому енергія відпускається після завершення торгів на РСВ і безпосередньо протягом дня , коли повинна відбутися поставка).

Однак раніше НКРЕКУ зняла нижні межі цін на найдешевшому з ринків - балансує. Через це у виробників не хотіли купувати ресурс на потенційно більш дорогому ВСР, і вони випадали в той самий балансуючий ринок "покарання", на якому змушені були продавати е / е практично безкоштовно.

Через це регулятор зобов'язав постачальників і трейдерів продавати тільки наявний у них запас енергії, а також підвищив верхню межу цін на РСВ / ВСР (верхні і нижні межі цін називаються "прайс-кепи"). Мабуть, в результаті цих дій вартість електроенергії в ОЕС до 26 червня значно підросла - до 1610,56 грн / МВт-год.

Ці заходи - зокрема, підвищення верхніх прайс-кепів - вже містилися в листі Міненерго від 2 червня, відправленого в НКРЕКУ після спільної наради з госпроізводітелямі, регулятором і операторами ринку, а також "іншими виробниками і постачальниками електроенегію".

Але, серед іншого, в міністерстві тажке рекомендували НКРЕКУ тимчасово заборонити трейдерам і електропостачальникам подавати заявки на продаж електроенергії на РСВ / ВСР.

Судячи із заяви, зробленої з цього приводу міністром Германом Галущенко 18 червня в Верховній Раді - "деякі кроки вже зроблені. Є ще ініціативи, які будуть просувати" - пропозиція залишається в силі.

Необхідність забезпечувати фінансування для підготовки до опалювального сезону не заперечує і Галина Верцімаха, проте вона вказує, що винними трейдерів і постачальників в падінні цін призначили без будь-якого розслідування обставин здешевлення ресурсу на ринках.

Експерт пояснює свою думку тим, що до зниження вартості е / е головним чином повинні були призвести не дії трейдерів, які займають лише третину ринку, а об'єктивні обставини і ринкові фактори - збільшення виробництва сонячних електростанцій, а також вироблення "Укргідроенерго" за рахунок повноводдям.

До того ж, зазначає експерт, у вітчизняному енергетичному законодавстві хоч і існує поняття ринкових "маніпуляцій", але воно не містить об'єктивних критеріїв, за якими можна було б визначити такі дії.

Крім того, потрібно розслідувати, дії яких компаній викривляють ситуацію на ринку і негативно впливають на споживачів. Для цього у влади "є всі необхідні інструменти".

Для вирішення проблем з маніпуляціями трейдерів владі варто імплементувати систему моніторингу діяльності його учасників, також передбачає відповідальність за маніпуляції, каже експерт.

"Мова про регламент Євросоюзу № 1227/2011 від 25 жовтня 2011 року щодо цілісності і прозорості оптового енергоринку, який Україна взяла на себе зобов'язання запровадити відповідно до угоди про асоціацію з ЄС", - підсумувала Верцімаха.

 

 

 
Коментарі (0)