ГоловнаІнтерв’юІнтерв’ю«Зміна глави «Укрнафти» не є автоматичним вирішенням її проблем» - Юрій Вітренко

«Зміна глави «Укрнафти» не є автоматичним вирішенням її проблем» - Юрій Вітренко

Чому главою «Укрнафти» було обрано британця та як НАК «Нафтогаз» ставиться до створення вертикально інтегрованої компанії? - розповідає директор з розвитку бізнесу НАК «Нафтогазу» Юрій Вітренко.

Британець Марк Роллінз став компромісною фігурою як голова правління ПАТ «Укрнафта». Але він сам по собі не зможе кардинально вплинути на роботу компанії, - таку думку висловив директор з розвитку бізнесу НАК «Нафтогазу» Юрій Вітренко в інтерв'ю «Дзеркалу тижня».

- У чому полягає такий «компроміс» і хто, на яких умовах погодився на нього - обрання акціонерами главою «Укрнафти» британця? Очевидно навіть для сторонніх спостерігачів, що йому уготована доля попередника, теж не українця, - при таких взаємовідносинах акціонерів. При цьому в конкурсі на це «крісло під високою напругою» брали участь і наші співгромадяни - і з відповідним рівнем освіти та досвіду, але... Відкритий конкурс у підсумку був зведений насправді до формального компромісу основних акціонерів – «Нафтогазу» Ігоря Коломойського. На ваш погляд, можна вирішити ситуацію? Яким чином?
 
Я не можу погодитися, що Марку Роллінзу уготована роль його попередника. При цьому у мене немає підстав не погодитися з рішенням конкурсної комісії при «Нафтогазі», яка визнала його одним з двох кращих кандидатів, і тому рекомендувала його для розгляду на номінаційному комітеті при КМУ; також у мене немає підстав не погодитися з рішенням номінаційного комітету при КМУ, де його обрали.
 
Якщо ж говоримо про те, як зробити так, щоб Марк був більш ефективним, ніж його попередник, то бажано ще й обрати близько 11 незалежних і професійних членів Наглядової ради компанії, і, що обов'язково необхідно зробити, нових членів правління – теж професійних і некорумпованих.
 
- Юрію Юрійовичу, тим самим ви взяли на себе сміливість говорити і стверджувати, що в Україні не залишилося професіоналів у нафтогазовій галузі. Вони в більшості вже працюють на іноземні компанії, або не хочуть працювати на вітчизняну «за копійки»? Чи є інші причини?
 
Той факт, що вибрали іноземця, не означає, що у нас не залишилося професіоналів, незалежних від олігархів. З іншого боку, відверто кажучи, їх дуже непросто знаходити...
 
- Можу назвати. Ви їх знаєте, або хоча б знайомі - світ тісний. Так що компроміси...
 
Якщо говорити про компромісність обрання голови правління ПАТ «Укрнафта», новий глава обраний і прийнятий акціонерами. Але всі ми розуміємо, що зміна глави компанії не є автоматичним рішенням її проблем, зокрема у взаєминах акціонерів.
 
- Обрання британського «варяга» з женевської пропискою було умовою іншого (не першого, але й не другого за значимістю та впливовості на роботу компанії), крім державного, акціонера? Або ви будете це заперечувати?
 
Можливо, ви чули про те, що Коломойський погодився подати кандидатуру нового керівника від себе, щоб не порушувати акціонерну угоду, про яку він домовився з Кабміном Тимошенко, але тільки в тому випадку, якщо цей кандидат буде володіти значним досвідом керівництва нафтогазових компаній і при цьому буде незалежний від українських фінансово-промислових груп.
 
З іншого боку, ми й не збиралися вибирати кандидата, який би не відповідав цим критеріям. Якщо Ви саме це називаєте компромісом, то я не стану заперечувати, що такий компроміс був досягнутий і міноритарні акціонери потім формально подали від свого імені кандидатуру, яку до цього затвердив Кабмін.
 
- До слова. Щодо незалежності, фінансової. Думаю, у колишнього іноземного голови «Укрнафти» немає проблем з українською податковою інспекцією та службою. Принаймні, ніхто не заперечив інформацію, що його річна зарплата плюс бонус - близько 2 млн дол. І ніхто не заявив, що він не сплатив належні податки. Тим не менш, це не позначилося на рішеннях правління компанії та її міноритарних акціонерів - конфлікти стали способом життя «Укрнафти».

Новообраному голові правління пообіцяли нібито 2-2,2 млрд дол. Ви думаєте, це «гарантія від корупції»? При тому, що якщо не щогодини, щодня цій людині належить підписувати документи на сотні мільйонів грн, дол.?
 
Ні, не гарантія, але в цьому випадку, перш за все, мова про довіру. Такі документи він підписував і колись, працюючи в іншій компанії. Гарантією може стати тільки зміна ставлення акціонерів «Укрнафти» (акціонерів) до корпоративного права та управління: незалежна Рада директорів (Наглядова рада), правління компанії.
 
Новий менеджер компанії «Укрнафта» у чітко визначені терміни повинен надати правління «Нафтогазу» економічний і ресурсний аналіз ситуації і варіанти роботи компанії, зрозуміло, з прибутком.
 
- Незалежний від акціонерів... В теорії - чому б і ні?! Ви самі в це вірите? Враховуючи останні неопосредковані і опосередковані дії основного міноритарного акціонера «Укрнафти», і не тільки у зв'язку з цією компанією? Тому ви і «Нафтогаз» від вашого імені і не протестуєте проти створення вертикально інтегрованої нафтової компанії на всіх активах «Укрнафти», «Укртатнафти» (створеної на базі Кременчуцького НПЗ), «Укртранснафти» (державної нафтотранспортної компанії, підконтрольної того ж міноритарному акціонерові «Укрнафти» Ігорю Коломойському)? Створення ВІНК - з того ж кошика компромісів, що і призначення нового голови «Укрнафти»?
 
Ми прекрасно розуміємо, що таке вертикально інтегрована компанія. Нагадаю, що коли ми з Андрієм Коболєвим прийшли в НАК майже 13 років тому, однією з перших наших розробок була ВІНК. У нас давно було відчуття, що Ігор Валерійович взяв на озброєння частину тодішніх наших розробок... Але часи змінилися.
 
Офіційно поки що держава свого бачення і відношення до нафтової ВІНК не висловила. У нас є своє бачення, не впевнений, що в підсумку обидва вони співпадуть.
 
Ситуація з «Укрнафтою» дуже слизька. Треба враховувати ситуацію з «Укртатнафтою», яка не контролюється на сьогодні державою. З іншого боку, не можна не враховувати ринкові зміни. Тому ми повинні діяти так, щоб ніхто з акціонерів (міноритарних, зокрема) не зміг звинуватити нас у тому, що ми діємо в інтересах одного акціонера. Ми бачимо два варіанти розвитку ситуації. Перший. Створювана нафтова ВІНК повинна бути інвестиційно привабливою. З іншого боку, у всіх компаніях, про яких йде мова, є міноритарний акціонер Коломойський. Щоб уникнути зіткнення інтересів, необхідна компанія з новим менеджментом. І це не повинно обмежитися обранням головою правління Марка Роллінза. Повинно бути обрано нове правління «Укрнафти» на принципах, про які я вже говорив, яка повинна представити чіткий аналіз ситуації та план дій. Ми повинні чітко розуміти, який обсяг видобутку можемо розраховувати. Це головне. Тільки після цього ми можемо приймати рішення про те, що робити далі.
 
У корпоративному управлінні для акціонерів або мають бути непорушні правила гри, або державі в цій ситуації вигідніше продати держактиви в нафтобізнесу.
 
Або повинні бути знайдені і визначені державою інші алгоритми розпорядження та управління держмайном в переробці нафти «Укртатнафтою» (Кременчуцьким НПЗ), видобутку «Укрнафтою» і транспортуванні «Укртранснафтою».
 
Якщо ми зможемо перетворити «Укрнафту» в нормальну прибуткову корпорацію, на діяльність якої прямо не впливає ні один з акціонерів, у корпорацію, якою буде керувати незалежний менеджмент і дбатиме лише про прибутковість компанії, а далі прибуток буде тільки розподілятися між акціонерами відповідно до їхніх часток у статутному фонді, - якщо вдасться це зробити, тоді ця компанія зможе нормально працювати.
 
- А не вдасться, то?..
 
Тоді повинні бути інші способи вирішення конфлікту, як, наприклад, продаж акцій одним з акціонерів. Зробити так, щоб акціонери майже з рівними частками не конфліктували у своєму бажанні впливати на операційну діяльність компанії практично неможливо. Щоб це не відбувалося, у всьому світі в корпораціях розділений рівень акціонерів і менеджменту. Якщо це вдасться, корпорація буде працювати нормально. Якщо ні, напевно, державі краще приватизувати свої нафтоактиви.

 

 
Коментарі (2)
Владимир3
05 Серпня 2015 p. 12:15
Гарний хлопець - Юрій Юріевич ! Але ... Один в полі не воїн !!!
Читатель2
05 Серпня 2015 p. 13:03
Почему один? А Коболев?