ГоловнаНовини ЖКГЗаконодавствоЗміни в приватизації не заборонять Росії брати участь у цьому процесі

Зміни в приватизації не заборонять Росії брати участь у цьому процесі

Запропоновані Кабміном зміни у приватизації не заборонять країні-агресору брати участь у цьому процесі. Експерти стверджують, всі зміни до законодавства у сфері приватизації не є значними й фундаментальними.

Запропоновані Кабміном зміни до законодавства у сфері приватизації, які начебто мають заборонити країні-агресору брати участь у приватизації, за бажання, не складе труднощів обійти. Про це заявив експерт «Публічного аудиту» Андрій Вігірінський.

«Запропоновані зміни швидше мають популістичний характер, аніж практичний. Адже, що, по суті, пропонують визначити законодавцям? Покупцями не зможуть бути особи, які мають громадянство країни-агресора або майно, частка в статутному капіталі якого належить резидентові держави-агресора. Проте тут можна провести аналогію з нашими можновладцями, які, будучи фактичними бенефіціарами юридичних осіб-нерезидентів, юридично ні засновниками, ні власниками часток у статутних капіталах компаній не є», - зазначив він.

Зокрема, пан Вігірінський додає, що механізм не є надскладним – достатньо зареєструвати або «придбати» нерезидента поза межами Росії на особу, якій довіряєш, – приміром, на іноземця або на особу, що має паспорт іншої країни. Тому це обмеження, за бажання, може бути легко нівельоване, тоді як саме відсутність цієї норми нібито було основною причиною гальмування великої приватизації.

Загалом, на думку експерта, всі запропоновані зміни до приватизації незначні.

«У цілому ж всі запропоновані зміни не є настільки значними й фундаментальними, щоб бути об’єктивною причиною відтермінування приватизації в цьому році. На сьогодні план втілено менше, ніж на 1% – із запланованих 17 млрд грн отримано лише 137 млн грн, а отже, можна говорити про повний провал приватизації-2015», – резюмує Вігірінський.

Нагадаємо, Уряд пропонує парламентарям спростити процедуру приватизації недобудов та удосконалити перелік необхідних для цього документів. Урядовці переконані, що таким чином збільшать надходження до Держбюджету.

 
Коментарі (0)