ГоловнаНовини ЖКГТарифи ЖКГЗниження тарифу на електроенергію до 1,44 грн/кВт-год містить в собі низку ризиків - Буславец

Зниження тарифу на електроенергію до 1,44 грн/кВт-год містить в собі низку ризиків - Буславец

Кабмін планує знизити єдиний тариф на електроенергію для побутових споживачів з 1,68 до 1,44 грн/кВт-год (з ПДВ), а також ввести з 1 жовтня товарно-фінансову модель ПСО для населення
Кабінет міністрів планує знизити єдиний тариф на електроенергію для побутових споживачів з 1,68 до 1,44 грн/кВт-год (з ПДВ), а також ввести з 1 жовтня товарно-фінансову модель ПСО для населення замість діючої товарної моделі.
 
Про це розповіла екс-міністр енергетики Ольга Буславец.
 
"Перехід від товарного ПСО до товарно-фінансового - саме це передбачає розроблений проект. Якщо його приймуть, то постачальники універсальних послуг будуть купувати електричну енергію для поставок населенню на конкурентному ринку, а також - у НАЕК" Енергоатом "на спеціальних аукціонах за ціною, що склалася на РСВ три місяці тому", - повідомила Ольга Буславец.
 
За даними ДП "Оператор ринку", середньозважена ціна базової елктрмчної енергії за січень-червень цього року склала 1,33 грн/кВт.
 
В даний час ДП "НАЕК" Енергоатом "і ПрАТ" Укргідроенерго "продають електроенергію для потреб населення ДП" Гарантований покупець "по 0,15 грн/кВт-год і 0,01 грн/кВт-год відповідно, з подальшим перепродажем електрики "ГарПоком" постачальникам універсальних послуг (ПУУ), і ПУУ - населенню.
 
Таким чином, в рамках діючої моделі ПСО, субсидування населення за допомогою компенсації різниці між ринковим тарифом та пільгової єдиною ціною е/е для побутових споживачів (1,68 грн / кВт-год з ПДВ), здійснюється за рахунок "Енергоатому" і "Укргідроенерго" .
 
Однак, як пояснила екс-глава Міненерго, в разі переходу до товарно-фінансової моделі ПСО, "Енергоатом", "Укргідроенерго" та оператори систем розподілу (ВСР) будуть перераховувати кошти на компенсацію цінової різниці для населення безпосередньо електропостачальникам.
 
Крім того, ВСР і оператор системи передачі (ОСП, НЕК "Укренерго") будуть змушені купувати е/е для компенсації власних втрат у "Енергоатома" за ціною 1,7 грн / кВт-год.
 
Як зазначила Буславец, реалізація описаного сценарію містить в собі ряд ризиків, зокрема, появи на ринку додаткового дефіциту коштів в розмірі 9,6 млрд грн, який буде покритий за допомогою відповідного підвищення тарифів на е/е для непобутових споживачів.
 
"При 40 млрд кВт-год споживання е/е побутовими споживачами протягом року дефіцит коштів, який виникне від зниження ціни на е / е на 24 копійки, складе 9,6 млрд грн. Покриватися цей дефіцит в новому ПСО буде за рахунок ВСР. чим це загрожує? а тим, що відбудеться підвищення тарифу, а, отже, і кінцевої ціни на е / е для побутових споживачів", - стверджує екс-міністр.
 
На її думку, додатковими ризиками також є загроза скорочення ремонтів в електромережах, а також поява каскаду дефолтів з боку ВСР і ПУУ.
 
"Пропоноване ПСО значно складніше в організації, а на його ефективність впливає багато факторів, в тому числі - незалежних від учасників ринку, на яких покладено спеціальні обов'язки. Фактично, замість поточного" дуету "(НАЕК" Енергоатом "і ЗАТ" Укргідроенерго ") до цього "оркестру" приєднався цілий ансамбль з 25 ВСР. В таких умовах значно зростає ризик, що "щось піде не так", - підкреслила Буславец.
 
Як припускає експерт, "варто впасти ціною продажу НАЕК на ринку, або з'явитися заборгованості в одному або декількох ВСР, як це відразу викличе каскад дефолтів і фінансових криз з боку ПУУ або ОСР".
 
В цьому випадку побутові споживачі можуть потрапити до постачальника останньої надії зі значно вищим тарифом, а згодом взагалі бути відключеними від електропостачання при повній оплаті е / е, вважає Буславец.
 

Як повідомлялося, Кабмін 28 липня зберіг фіксовану ціну електроенергії для населення в розмірі 1,68 грн/кВт-год ще на місяць - до 1 вересня 2021 року. 

 
Коментарі (0)