ГоловнаНовини ЖКГЖитлоЗростання цін на квартири сповільнилося

Зростання цін на квартири сповільнилося

У першому півріччі 2022 р. ціни на житло первинного та вторинного ринку зростуть максимум на 5-7%

 

У першому півріччі 2022 р. ціни на житло первинного та вторинного ринку зростуть максимум на 5-7%. Йдеться, перш за все, про великі міста (Київ, Дніпро, Львів, Одеса та Харків). Однак важливою умовою є контрольована ситуація з Covid. Про це повідомляє Асоціація фахівців з нерухомості (ріелторів) України, повідомляє ПрофіДом.com.ua.

Стабільна ситуація з цінами спостерігатиметься протягом першого кварталу 2022 р. Це пов'язано зі значним зниженням попиту на покупку нерухомості, що спостерігається з вересня. Наприклад, у Києві попит на нові квартири впав на 30%. Крім того, прогнозується активне просування систем лояльності на ринку – знижки, розстрочки та інше, передає UBR.

У той же час незначне цінове зростання слід очікувати з настанням активного сезону – з квітня по червень 2022 р. У Києві, Львові та Одесі вартість житла зросте на 7%, а у Харкові та Дніпрі – на 5%.

"У 2022 р. триватиме процес переорієнтації попиту на більш якісні об'єкти, які за своїми характеристиками можуть задовольнити найвибагливішого покупця. Відповідно, це впливатиме на формування цін", - прогнозують ріелтори.

За їхніми словами, найбільший попит буде зосереджений на сегментах "комфорт" та "комфорт плюс" - близько 70%. Саме там і можливе зростання цінників. А вартість житла економ-класу в 90% об'єктів, що зводяться, залишатиметься майже без змін - максимум плюс 3%. Це ж стосується і старих квартир у будинках радянської споруди.

Загалом ріелтори впевнені у стабільності ринку у 2022 р.: йому не загрожує ані ажіотажне зростання цін, ані їхній "обвал" на тлі кризи. Тим більше, ціни цього року вже майже досягли "стелі", їх подальше збільшення без значного збільшення попиту просто неможливе.

"Існує ймовірність того, що іпотечні банківські програми, як, наприклад, "Доступна іпотека", будуть розвиватися динамічніше і дозволять більшій кількості громадян стати власниками житла. Проте, щоб іпотека вплинула на збільшення потенційних покупців, кількість виданих кредитів має зрости, щонайменше мірою, у 2-2,5 рази", - кажуть фахівці.

 

 

 
Коментарі (0)