ГоловнаНовини ЖКГТарифи ЖКГЗубко: Монетизація субсидій – це реінвестиція держави в енергоефективність

Зубко: Монетизація субсидій – це реінвестиція держави в енергоефективність

В Мінрегіоні вважають, що реформа енергоефективності і теплоенергетики побудована навколо споживача. Саме інтереси наших громадян повинні бути в центрі будь-яких реформ.

Про це заявив  Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко під час конференції «Трансформація’17. Що змінять реформи в житті українців», передає прес-служба Мінрегіону.

У свою чергу споживач також має бути також активним учасником процесу. Закон №417 «Про особливості здійснення права власності у будинку», прийнятий у минулому році, та  закон «Про ЖКП», який знаходиться на розгляді парламенту,  надають споживачу інструменти контролювати надання послуг, обирати на конкурсній основі найкращого виконавця робіт та, найголовніше,  можливість управляти своєю власністю. Уряд вже запровадив необхідні інструменти та механізми фінансової й технічної підтримки», — зазначив Геннадій Зубко.

Геннадій Зубко наголосив на необхідності впровадження системи монетизації субсидій на оплату комунальних послуг. «Монетизація субсидій — це реінвестиція держави в енергоефективність, скорочення споживання енергоресурсу та зменшення навантаження на державний бюджет. З 50 млрд гривень, які держава витрачає на субсидії, частина може бути повернута у заходи з енергоефективності».

«Це потужний крок, який дозволить споживачеві отримати державну фінансову допомогу у вигляді компенсації за сплату послуг при зростанні тарифів. Наша система субсидій не тільки не сприяє впровадженню заходів енергоефективності, але й навпаки заважає. Переважна більшість субсидіантів не зацікавлена у впровадженні енергоефективних заходів. Витрати ж держави на субсидії складають величезні суми, які в подальшому не реінвестуються в будь-яку цільову програму. Прийде час, коли держава буде не в змозі фінансувати субсидії», — зазначив Геннадій Зубко. Він зауважив, що якщо у перспективі монетизація субсидій не буде здійснена, це перешкоджатиме впровадженню енергоефективності, особливо у багатоповерховому секторі.

 

 
Коментарі (1)
Коля Пухов
03 Березня 2017 p. 23:14
А у яку сторону перерахують субсидії? У тому році у зв"язку із збільшенням тарифів (знеціненням гривні) субсидії були, як не дивно, значно зменшені. Тому актуальним є питання: чи можна відмовитись від перерахунку субсидії?