ГоловнаКоментаріГазопостачанняЗупинка реверсу газу з Польщі породжує страхи

Зупинка реверсу газу з Польщі породжує страхи

Польські експерти не бачать підстав для припинення реверсу газу в Україну з будь-якого європейського напряму, а от українські побоюються ще більших проблем із забезпечення тепла і електроенергії в зимовий період.

Реверсні поставки газу з Європи в Україну повинні здійснюватися й надалі, немає жодного приводу для їхнього припинення з польського чи іншого європейського напряму. Такої думки дотримується експерт із енергетичних питань варшавського Інституту Собєського Томаш Хмаль, - повідомляє «Укрінформ».

«Немає жодного приводу для припинення фізичних поставок газу з польського, словацького чи іншого напрямів», - сказав він.

Відповідаючи на запитання, чи пов'язане припинення реверсу зі зниженням поставок російського газу до Польщі, експерт зауважив, що Росія «не має права диктувати такого роду умови». За його словами, якщо існує зв'язок, то це «дивно і викликає занепокоєння».

Пан Хмаль також висловив сподівання, що польська сторона «не дала себе залякати постачальником зі Сходу».

Читайте також: Реверс газу з Польщі завмер

Водночас українські експерти зауважують, що обмеження поставок газу до Польщі – це спроба схилити Україну зробити поступки в газових переговорах. Зокрема, экономіст Борис Кушнирук заявив, що такі дії Росії мають сукупний характер - це і політичний тиск, і спроба схилити Україну зробити поступки в газових переговорах.

«Переконаний, що РФ може зробити ще більш жорсткі заходи по відношенню до України. Якщо ми втратимо реверсу з Польщі, то у нас буде ще більше проблем у забезпеченні тепла і електроенергії в зимовий період» - підкреслив він.

При цьому в компанії Gaz-System, яка управляє польськими газопроводами, підтвердили, що змушені були припинити постачання газу з Європейського союзу в Україну через зменшення імпорту російського палива в Польщу «Газпромом». Сам же «Газпром» обмеження поставок газу в Польщу спростовує.

Нагадаємо, вчора PGNiG поінформувала, що 8 вересня обсяги газу, які надходять зі східного напряму, зменшилися на 20%, а 9 вересня - на 24% від замовлень польської компанії у російського партнера - компанії «Газпром-Експорт».

Тогож дня голова «Укртрансгазу» Ігор Прокопів заявив, що Польща припинила реверсні поставки газу в Україну.

 
Коментарі (0)