ГоловнаНовини ЖКГЕлектроенергетикаЗупинку атомних енергоблоків розслідує ДБР

Зупинку атомних енергоблоків розслідує ДБР

Державне бюро розслідувань почало досудове розслідування дій керівництва Міністерства енергетики та захисту довкілля щодо зменшення генерації атомної енергії в Україні

Державне бюро розслідувань почало досудове розслідування дій керівництва Міністерства енергетики та захисту довкілля щодо зменшення генерації атомної енергії в Україні.

Про це йдеться у повідомленні ДБР.

«Посадові особи Міністерства затвердили оновлений прогнозний баланс електроенергії об’єднаної енергетичної системи України на 2020 рік. Ним передбачено виведення підприємства державного сектору економіки атомної галузі в резерв та роботу на зниженій потужності енергоблоків. Натомість збільшено обсяг закупівлі електроенергії у приватних компаній», — пояснюють там.

У ДБР вважають, що дії Міненерго призведуть до зупинки енергоблоків атомних електростанцій України, завдадуть збитків державному бюджету та призведуть до банкрутства державних АЕС.

Напередодні в енергетичному регуляторі України, НКРЕКП, пропонували скасувати пільговий тариф на електроенергію у зв'язку з кризою в енергетичній галузі. Водночас, в Укренерго заявили, що зменшення атомної генерації не призведе до підвищення тарифів.

Раніше у НКРЕКП підрахували, що частка «зелених» електростанцій у виробництві енергії в Україні наразі складає 8%, водночас на розрахунки з цими електростанціями витрачають 26% всіх коштів.

Зростання частки «зеленої» енергетики зі збереженням чинної моделі розрахунків за «зеленим» тарифом створює дисбаланси на енергоринку. Держава наразі вже не має достатньо коштів для того, аби у повній мірі розрахуватися за своїми зобов'язаннями перед інвесторами, що збудували сонячні та вітрові електростанції.

Тому напередодні в уряді затвердили оновлений енергобаланс, у якому передбачили менші обсяги виробництва атомної енергії на користь «зеленої». Також у Міненерго запропонували заборонити введення в експлуатацію нових сонячних та вітрових електростанцій.

 

 
Коментарі (0)