ГоловнаНовини ЖКГЖитлоНестабільність у країні «підкосила» житлові програми

Нестабільність у країні «підкосила» житлові програми

Обсяги фінансування проектів з молодіжного житлового будівництва в першому півріччі впали на 22,3% у порівняні з минулим роком. Така динаміка зумовлена непростою ситуацією в країні.
Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву у першій половині 2014 року забезпечив житлом 677 українських сімей, що на 22,3% менше, ніж за вказаний період минулого року. Про це повідомляє прес-служба відомства.
 
За словами голови Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву Леоніда Рисухіна, цьогоріч в рамах програми пільгового забезпечення молоді житлом квартири отримали 147 сімей. Ще 430 скористалися програмою здешевлення вартості іпотечних кредитів (13/3), 100 сімей - програмою доступного житла (70/30).
 
Зауважимо, у першому півріччі минулого року обсяги фінансування житлових програм були дещо вищі - введено в експлуатацію близько 20 житлових будинків, в яких 871 квартиру виділили громадянам-учасникам програм Держфонду.
 
Леонід Рисухін пояснює таку динаміку непростою ситуацією в країні. 

Як повідомляла «Україна Комунальна» раніше, на початку квітня уряд кардинально скоротив фінансування державних житлових програм пільгового кредитування молоді та доступного житла.

Повністю було скорочено фінансування державної програми доступного житла, за якою громадянам надається державна підтримка у вигляді 30% нормативної вартості житла. Фінансування програми пільгового кредитування молоді скорочено на 54,1 млн грн до рівня 25,9 млн грн. На реалізацію програми здешевлення вартості іпотечних кредитів фінансування зменшено на 230 млн грн до рівня 110,2 млн грн.

Це викликало невдоволення громадян. Згодом Міністерство регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ запропонувало механізм відшкодування учасникам програми доступного житла на 2010-2017 років (30/70) кошти за банківськими вкладами. Наразі через неплатоспроможність певних банків, частина учасників програми залишаються без цих відшкодувань.

 
Коментарі (0)