ГоловнаНовини ЖКГЖитлоЖитловим програмам «затягнули пояси»

Житловим програмам «затягнули пояси»

Уряд скоротив фінансування низки державних житлових програм. У Фонді сприяння молодіжному будівництву запевняють, що зазначених коштів вистачить, однак люди не задоволені таким рішенням.

Уряд кардинально скоротив фінансування державних житлових програм пільгового кредитування молоді та доступного житла. На цьому наголошують у прес-службі Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву.

«Таким чином, з урахуванням попередніх змін, внесених Верховною радою до Держбюджету на 2014 рік, скорочено фінансування низки державних житлових програм, які реалізує фонд» - пояснюється у повідомленні.

А також уточнюється, що повністю скорочено фінансування державної програми доступного житла, за якою громадянам надається держпідтримка у вигляді 30% нормативної вартості житла. Фінансування програми пільгового кредитування молоді скорочено на 54,1 млн грн до рівня 25,9 млн грн. На реалізацію програми здешевлення вартості іпотечних кредитів фінансування зменшено на 230 млн грн до рівня 110,2 млн грн.

За словами голови правління фонду Леоніда Рисухіна, коштів у сумі 25,9 млн грн, передбачених у новому Держбюджеті на 2014 рік для програми пільгового кредитування молоді, вистачить для надання пільгових довгострокових кредитів молодим сім'ям за договорами, укладеними з позичальниками у 2013 році.

Також Леонід Рисухін зазначив, що коштів, передбачених для реалізації програми здешевлення іпотечних кредитів, достатньо для виконання зобов’язань за раніше укладеними договорами. Водночас, нові договори за цією програмою наразі укладатись не будуть.

«Після внесення змін до Держбюджету, на програму 13/3 передбачено стільки коштів, скільки необхідно для виплати компенсації за раніше укладеними договорами. Нових договорів не буде. Паспорт бюджетної програми підписаний і відправлений у регіональні підрозділи казначейства. Це означає, що тепер компенсація буде виплачуватися у всіх регіонах без затримок», - підкреслив голова правління Держмолодьжитло.

Окрім того, Леонід Рисухін звернув увагу на те, що надання громадянам держпідтримки у вигляді 30% від вартості житла за програмою доступного житла у 2014 році призупинено.

«Після внесення змін до Держбюджету, нових угод за програмою доступного житла, в рамках якої громадянам надається підтримка  у вигляді 30% від вартості житла, укладатись не буде. Втім залишається питання громадян, які в рамках цієї програми уклали наприкінці минулого року угоди, але не встигли отримати держпідтримку. Стосовно них Держмолодьжитло продовжує роботу, зокрема, з Мінрегіоном та Мінфіном. Сподіваємось, що це питання буде позитивно вирішено», - зазначив голова правління Фонду.

Як повідомляла «Україна Комунальна», кількома днями раніше у Києві близько півсотні людей пікетували будинок Прем'єр-міністра Арсенія Яценюка. Люди вимагали - виконання державою своїх зобов'язань щодо програми «Доступне житло».

 
Коментарі (0)