ГоловнаНовини ЖКГТеплоенергетика Київенерго просить Януковича вирішити проблему з боржниками

Київенерго просить Януковича вирішити проблему з боржниками

Станом на 1 березня 2012 року, борг споживачів перед Товариством за використану теплову енергію становить 1,7 млрд гривень, за електроенергію – 1,2 млрд гривень

Рада профкомів Київенерго занепокоєна проблемами енергетичної галузі, які можуть вплинути на виконання соціальних програм та зобов’язань перед працівниками Товариства.

Про це «У.К.» повідомили у прес-службі Київського міського комітету профспілки працівників енергетики та електротехнічної промисловості.

Світло і тепло – це не безкоштовне і безгосподарне добро. Вони є товаром, у виробництво якого тисячі людей вкладають свої сили та вміння. Ми не погоджуємося з тим, що світло і тепло просто крадуть. А саме так слід розцінювати дії, а точніше бездіяльність боржників, які заборгували мільярди гривень за спожиті електричну та теплову енергію.
 
Станом на 1 березня 2012 року, борг споживачів перед Товариством за використану теплову енергію становить 1,7 млрд гривень, за електроенергію – 1,2 млрд гривень. Борги за тепло накопичилися здебільшого у житлових організацій, за електрику – у водоканалу та бюджетних організацій різних рівнів. 
 
Організації-боржники пояснюють свою заборгованість відсутністю належного фінансування. Проте у більшості випадків боржники не вживають жодних конкретних заходів для того, щоб це фінансування виділялося. Тому Товариство вдалося до екстрених заходів – припинення тепло- та електропостачання боржників, серед яких міністерства, військові частини, музеї тощо. 
 
Водночас загальний обсяг заборгованості перед Товариством із різниці в тарифах становить 2,8 млрд гривень, оскільки відсоток покриття витрат собівартості виробництва теплової енергії для потреб населення за останні три роки становить менше 50%. Це відповідно впливає на розрахунки Товариства за спожитий природний газ із НАК «Нафтогаз  України», борг перед яким досягнув 2,9 млрд гривень.
 
 
У зв’язку з цим рада профкомів Київенерго від імені багатотисячного трудового колективу Товариства звернулася до Президента України Віктора Януковича з проханням врегулювати системні проблеми енергетичної галузі на найвищому державному рівні. 
 
Зокрема, втручання і вирішення потребують: питання відшкодування державним бюджетом компенсації різниці між чинними тарифами на теплову енергію, що використовується для потреб населення, і собівартістю її виробництва, а також дотримання виконавської дисципліни керівниками бюджетних установ та організації при оплаті за спожиту цими установами теплову та електричну енергію.
 
Трудовий колектив Товариства має право на своєчасне отримання заробітної плати, а економічно необґрунтовані тарифи і боржники ставлять під загрозу соціальні гарантії людей і енергетичну галузь загалом. 

Анна Недогибченко 
 
Коментарі (0)