ГоловнаКоментаріКоментарі Курс на зниження імпорту російського газу не витримав перших морозів

Курс на зниження імпорту російського газу не витримав перших морозів

«Нафтогаз» буде змушений збільшити обсяги закачування газу в ПСГ влітку 2012 року. Причини цього - рекордно низькі обсяги запасів на початок сезону відбору 2011/12 рр. і активне використання сховищ в січні-лютому поточного року.
«Нафтогазу» не вдасться знизити обсяги імпорту російського газу з 40 млрд до 27 млрд куб. м. Популізм чиновників Міненерговугілля, що проголосив курс на зниження імпорту російського газу за всяку ціну, може коштувати Україні не тільки конфлікту з «Газпромом», а й несе пряму загрозу стабільності роботи газотранспортної системи країни. Про це в коментарі «У.К.» повідомив директор Інституту енергетичних досліджень Дмитро Марунич.
 
Ситуація з імпортом російського газу в січні-лютому 2012 року продемонструвала цілий ряд проблемних точок у відносинах між «Нафтогазом України» і «Газпромом».
 
По-перше, різке похолодання на території України змусило керівництво «Нафтогазу» і Міністерства енергетики скорегувати свої плани по закупівлях російського природного газу. Якщо в початкові плани керівника «Нафтогазу» Євгена Бакуліна входила закупівля 2,4 млрд куб. м російського газу в січні і 2,1 млрд куб. м в лютому, тобто близько 80 млн куб. м в добу, то в дні з максимально низькою температурою повітря відбір російського палива з трубопроводів щодня становив до 160 млн куб. м (в 2 рази вище запланованого).
 
На тлі заяв країн Євросоюзу про дефіцит російських поставок ситуація загрожувала повномасштабною кризою у відносинах з «Газпромом». Відсутність підписаної технічної угоди між «Нафтогазом» і «Газпромом» на 2012 рік, яка визначає порядок узгодження добових заявок на відбір російського газу, не дала російській стороні можливості загострити конфлікт.
 
Крім того, за інформацією джерел Інституту енергетичних досліджень, в «Газпромі» в даний час не планують нагнітати пристрасті навколо відносин з Україною. Процес зі створення консорціуму з управління українською ГТС просувається, і «Газпром» бачить реальний шанс отримання контролю над ключовими маршрутом транзиту в Європу, в т.ч. за допомогою участі в СП німецьких партнерів російської монополії.
 
По-друге, в разі збереження холодної погоди в другій половині лютого-початку березня, «Нафтогаз» не зможе вкластися в заявлені на перший квартал 9 млрд куб. м російського газу без максимального відбору з ПСГ. Уже відомо, що лютнева заявка «Нафтогазу» була скоригована в бік збільшення більш ніж у два рази - з 2,1 млрд до 4,6 млрд куб. м. У цьому немає нічого дивного. Наприклад, обсяг імпорту газу в лютому 2011 року склав 6 млрд куб. м, а всього у першому кварталі минулого року «Нафтогаз» імпортував 16 млрд куб.м російського газу (за аналогічний період 2012 року планується 9 млрд куб. м).
По-третє, в єдиному доступному громадськості варіанті прогнозованого газового балансу на 2012 рік (проект закону про держпрограму економічного і соціального розвитку України на 2012 рік) передбачається відібрати/закачати в ПСГ всього лише близько 5,8 млрд куб. м природного газу. Настільки незначний показник прямо диктується необхідністю досягнення бажаного показника річного імпорту - 27 млрд куб. м.
 
Сьогодні очевидно, що «Нафтогаз» буде змушений збільшити обсяги закачування газу в ПСГ влітку 2012 року. Причини цього - рекордно низькі обсяги запасів на початок сезону відбору 2011/12 рр. і активне використання сховищ в січні-лютому поточного року.
 
Втім, плани чиновників Міненерговугілля щодо зниження закупівель російського газу до 27 млрд куб. м можуть мати під собою винятково фінансове підгрунтя. Не виключено, що в умовах небажання підвищувати тарифи для населення і підприємств ТКЕ, у держбюджеті просто не вистачає коштів на подальших дотацій «Нафтогазу». І 27 млрд куб. м - це той обсяг імпорту, що держкомпанія в змозі оплатити протягом 2012 року. Якщо це припущення правильне, то подальше затягування реформи хронічно збиткового «Нафтогазу» несе пряму загрозу стабільності роботи газотранспортної системи країни.
 
Коментарі (0)