ГоловнаНовини ЖКГБлагоустрій На Волині знайшли метод збереження ліфтів

На Волині знайшли метод збереження ліфтів

Люди стали менше їздити «вниз-вгору». Тому що кожна поїздка – це їхні гроші. Відповідно, ліфти стали менше «зношуватися» і потребувати ремонту, скоротилися експлуатаційні витрати.
Ліфти – об’єкти підвищеної небезпеки. Вони потребують постійного контролю за технічним станом. Граничний термін експлуатації ліфта – 25 років. Тобто цього року потенційно небезпечними є ліфти, встановлені у 1987 році. Заміна ж старого ліфта на новий коштує 300 тисяч гривень. 
 
Дуже дорого як для місцевих бюджетів, так і для мешканців. Тому питання бережливої експлуатації – аж ніяк не рядове. У цьому плані цікавим є досвід Володимира-Волинського, де уже сьомий рік громадяни оплачують кожну поїздку на ліфті карточкою. 
 
Сьогодні спеціалізоване ремонтно-будівельне підприємство «Володимирліфт» обслуговує 92 ліфти у Володимирі-Волинському і Нововолинську. Із них 23 експлуатуються понад 25 років, отже, це потенційно небезпечні об’єкти. Перехід на карткову систему, за словами директора підприємства Віктора Матишейка, значно скоротив витрати на ремонт ліфтів. 
 
«Люди стали менше їздити «вниз-вгору». Тому що кожна поїздка – це їхні гроші. Відповідно, ліфти стали менше «зношуватися» і потребувати ремонту, скоротилися експлуатаційні витрати. А головне – люди знають за що і скільки платять. Якщо говорити про цифри, то в середньому користування ліфтами жителі міста скоротили на одну третину», - зазначив Віктор Матишейко. 
 
Варто зазначити, що одна поїздка на ліфті у Володимирі-Волинському коштує 15 копійок. Процедура така: людина щороку купує карточку вартістю 20 гривень, одноразове поповнення – 15 грн. За цю суму можна 100 разів проїхатися у ліфті. 
 
Пенсіонерка Віра Степанівна проживає на третьому поверсі. Говорить, що ліфтом після введення картки користуватися стала менше. Вниз сходить пішки. 
 
«Зате ліфт не треба чекати довго. А то часто траплялося, що зайти не можеш – діти катаються», - сказала жінка. 
 
Серед незручностей карткової системи – гостей треба зустрічати на першому поверсі. Інакше їм доведеться йти пішки. 
 
Однією з головних проблем наразі залишається відсутність на законодавчому рівні можливості забезпечувати соціальний захист пільгових категорій громадян, зокрема надавати пільги і субсидії в оплаті за ліфтові картки. 
 
Якщо говорити про ліфтове господарство області, то найбільше воно, звичайно, у Луцьку. За даними підприємства «Волиньліфт», на обслуговуванні в обласному центрі знаходиться 894 ліфти. Тут вводити карткову систему не збираються. 
 
«У нас тариф на обслуговування ліфтів закладено у плату за утримання будинку. На підставі укладених із ЖЕКами договорів щомісячна плата за диспетчеризований ліфт становить 553 гривні 62 копійки, а недиспетчеризований – 549 гривень 69 копійок. Якщо ми введемо карткову систему, то впевнений, що плата буде меншою, адже мешканці економитимуть. А це ставить під загрозу повноцінне утримання ліфта», - зазначив директор підприємства Тарас Рудчук.
 
Джерело – Відомості. UA
 
Коментарі (0)