ГоловнаНовини ЖКГТеплоенергетика На Житомирщині сотні родин мерзнуть у своїх квартирах

На Житомирщині сотні родин мерзнуть у своїх квартирах

Чому в помешканнях холодно, комунальники пояснити не можуть. Люди писали заяви, приходили комунальники, вимірювали температуру, складали акти.

У власних квартирах замерзає понад сотня родин на Житомирщині. У їхніх помешканнях стовпчик термометра ледь доповзає до позначки 9°C. Подібне, кажуть люди, у них повторюється щозими, як тільки на вулицях сильнішають морози. Проте цього року ситуація критична.

У селищі Озерне на Житомирщині військові пенсіонери мерзнуть у своїх квартирах. Стовпчик термометра у їхніх помешканнях опускається до 9°C і це при ледь теплих батареях.

Люди гріють квартири електричними обігрівачами, духовками та конфорками на газових плитах. Але й це не допомагає: інеєм беруться навіть пластикові вікна.

Таких проблемних будинків в Озерному 20, а це більше 100 мешканців. Люди кажуть, що квартири самі по собі холодні, а тут ще вдарили морози.

Чому в помешканнях холодно, комунальники пояснити не можуть. Люди писали заяви, приходили комунальники, вимірювали температуру, складали акти. Частину коштів за недостатнє теплопостачання людям повернули, але причину так і не ліквідували. Вона, як виявилося, не одна.

По-перше, тепла не додає котельня. За температурним графіком при -20°C надворі на виході з котельні повинно бути 85°C, а котельня дає лише 60°C. Майстер котельні Володимир Зенін розказує, що у всіх котлів уже давно скінчився строк експлуатації.

Інша причина – неправильно змонтована внутрішня система опалення в будинках. Будинки збудовані ще в 50-60-х роках, тоді ж підключались квартири до централізованого опалення.

Цей житловий фонд перебуває на балансі військової частини, відповідно, більшість нинішніх мешканців – військові пенсіонери та їхні діти. Міноборони вже передало на баланс сільської ради кілька об’єктів, зокрема котельні, а будинки ще не встигли. Процес чомусь затягнувся на 5 років.

В домоуправлінні кажуть, що систему опалення треба повністю міняти. Селищний голова Валерій Гарбуз додає, що селищна рада не може виділити на це кошти, бо будинки не перебувають на її балансі. Поки що єдиний вихід із ситуації – перевести будинки на індивідуальне опалення. Дозвіл на це буде, але за однієї умови: якщо «автономку» будуть встановлювати усі квартири одразу, а не вибірково.

Зробити автономне опалення цього року уже неможливо, тож людям залишається лише збирати гроші, щоб не мерзнути хоча б наступного року.

Джерело – ЖитомирInfo

 
Коментарі (0)