ГоловнаНовини ЖКГНовини ЖКГ Німці зацікавлені у створенні газотранспортного консорціуму на базі української ГТС - Янукович

Німці зацікавлені у створенні газотранспортного консорціуму на базі української ГТС - Янукович

Для України укладена три роки тому газова угода з Росією є вкрай невигідною, а ціна 516 доларів США за 1000 кубометрів не є справедливою.
Німецькі банки висловили зацікавленість щодо участі у проектах, пов’язаних зі створенням газотранспортного консорціуму на базі української ГТС. Про це Президент України Віктор Янукович повідомив українським журналістам у Мюнхені після зустрічі з представниками німецьких бізнес-кіл. «Деякі банки виявили бажання брати участь у цьому процесі. Йдеться про те, що банки, можливо, будуть посередниками між газовими компаніями», - наголосив Глава держави.
 
Крім того, В.Янукович у інтерв’ю німецькій газеті «Sueddeutsche Zeitung» заявив, що Україна не вела жодних переговорів щодо здачі своєї газотранспортної системи в оренду. 
 
На переконання Президента, «фундаментальний інтерес» України полягає в тому, щоб не втрачати статусу транзитної країни. «Ми робимо все можливе, аби й надалі залишатися надійним партнером, особливо для країн ЄС», - сказав В.Янукович.
 
Водночас Глава Української держави зазначив, що українська ГТС потребує модернізації, витрати на яку експерти оцінюють у сумі від 5 до 7 млрд доларів США, а термін проведення відповідних робіт – від 5 до 7 років.
 
«У цьому зв’язку ми хочемо повернутися до нашої концепції, що вже обговорювалась раніше: тристоронній газовий консорціум, у якому будуть враховані інтереси як Росії, так і країн ЄС. Модернізація означатиме також, що будуть суттєво розширені транспортні потужності. Для всіх учасників це було б вигіднішим, ніж будівництво нових додаткових систем», - підкреслив Віктор Янукович.
 
Президент вважає, що в консорціумі справедливим би був такий розподіл активів, коли Росія та ЄС отримують по 33 відсотки, Україна - 34. «Такий поділ забезпечив би транспарентність цієї системи», - заявив Глава держави.
 
Віктор Янукович наголосив: для України укладена три роки тому газова угода з Росією є вкрай невигідною, а ціна 516 доларів США за 1000 кубометрів не є справедливою. «У довгостроковій перспективі ця ціна загрожує національній безпеці України. Вона ставить у несприятливе становище наших товаровиробників на міжнародних ринках», - зазначив при цьому Президент.
 
Анна Недогибченко
 
Коментарі (0)