ГоловнаНовини ЖКГНовини ЖКГВ Україні можуть спростити звільнення працівників

В Україні можуть спростити звільнення працівників

Міжнародна організація праці дала оцінку ініціативам про спрощення звільнення

 

Міжнародна організація праці дала оцінку ініціативам про спрощення звільнення.

Прийняті Верховною Радою в першому читанні законопроекти 5388 і 5161 про дерегуляцію трудових відносин несуть ризики для працівників і навряд чи будуть сприяти зниженню тіньової зайнятості.

Про це в інтерв'ю Соцпорталу розповів Антоніо Сантуш, менеджер проекту ЄС-МОП, метою якого є гармонізація українського трудового законодавства з нормами Євросоюзу.

За його словами, прийняті законопроекти в ряді пунктів мають розбіжності з рекомендаціями Міжнародної організації праці. Головним чином це стосується строкових трудових договорів та трудових договорів з нефіксованим робочим часом (так звані 0-годинні контракти). наприклад:

не пропонується компенсація, якщо роботодавець викликав працівника, проте замовлення скасували;

не передбачено право відмовитися, якщо про необхідність вийти на роботу не повідомили хоча б за кілька годин;

додаткові підстави для звільнення можуть встановлюватися відповідними трудовими договорами.

Також, за його словами, немає законодавчого запобіжника від зловживання терміновими договорами.

Повинно бути лімітоване кількість продовжень і довжина самого контракту, щоб працівник чітко розумів, на скільки років максимум можуть задіяти. Щоб людина не працював 10 років за строковими контрактами. Якщо школі потрібен учитель на 10 років, керівництво школи має укладати контракт на 10 років, а не перепідписувати його щороку. Або вводити безстроковий контракт. За правилами ЄС, якщо роботодавець складає контракт неправильно (без вказівки термінів та іншого), контракт перетворюється з термінового у безстрокову, - говорить експерт.

Дані законопроекти прийняті для спрощення трудових відносин. І повинні, на думку авторів, вивести з тіні ринок праці. Однак на думку Антоніо Сантуша, цього не станеться. Оскільки для виконання будь-якого закону потрібен контроль.

Було скасовано постанову Кабміну про порядок проведення інспекцій Держпраці. У тому числі щодо незадекларованого праці. І тепер інспектори не можуть працювати, - зазначає він.

 

 

 
Коментарі (0)