ГоловнаВибір редакціїТеплоенергетика Приватизація ТЕЦ відбудеться на користь єдиного гравця

Приватизація ТЕЦ відбудеться на користь єдиного гравця

На модернізацію ТЕЦ, які Кабмін доручив НАК «Нафтогазу» передати Фонду держмайна для приватизації, потрібно близько 200 млн дол

Про це повідомив член Наглядової ради Інституту Енергетичних досліджень Юрій Корольчук. Експерт також додав, що це найбільше вигідно бізнесмену Рінату Ахметову. «ТЕЦ не має таких акцій, які, наприклад, котуються на біржі. Відтак, ми не можемо побачити їхню реальну вартість. Майно, яке там є, об’єктивно старе, і ті ціни (початкова вартість пакета 100% акцій) відображають його матеріальний стан», – зазначив співрозмовник агентства УНН.

Пан Корольчук зауважив, що в законі про приватизацію прописано, що ТЕЦ виставляються на приватизацію за умови, що новий власник буде їх переводити з природного газу на вугілля, задля здешевлення вартості енергії. Тобто тут дуже важливо, щоб новий власник дотримувався нових правил і умов. Тому завдання держави – проконтролювати цей момент. «Теплоелектроцентралі виробляють тепло та електроенергію. Зараз ціни на електроенергію низькі для населення, але вони все одно будуть підніматися. Тож постає питання: чи доцільна приватизація перед підняттям ціни? Тут я бачу таку логіку держави: немає грошей, і за рахунок приватизації держава хоче отримати додаткові кошти. Хоча, з іншого боку, ми не можемо бачити реальної ціни ТЕЦ, але є нюанс у світовій практиці, що в кризу продавати щось не є дуже вигідно», – наголосив експерт.

Проте, на його думку, основна ціль, яка переслідується, це те, щоб все-таки відійти від споживання природного газу та перевести ТЕЦ на вугілля. А ось наскільки це вдасться – питання відкрите.

Читайте також: Теплозбереження: що раніше, то дешевше

На запитання, скільки в середньому потрібно вкласти коштів інвестору в модернізацію ТЕЦ і скільки потрібно часу для того, аби окупити проект, Юрій Корольчук відповів, що за оцінками модернізації, наприклад, Харківської ТЕЦ потрібно близько 200 млн дол. і вклади почнуть окуповуватися за 4-5 років. «Це за умов підняття ціни на послуги для населення на електроенергію. Скоріш за все інвестори розраховують, що ціни будуть підніматися на тепло- та електроенергію, і тому вони збираються стратегічно інвестувати в такі об’єкти», – відзначив він.

За його словами, безумовно можна обійтись і меншими коштами. Наприклад, замінити деякі об’єкти, які найбільш вразливі. «Якщо починати по-мінімуму, то це сума близько 50 млн дол. А 200 млн дол. вистачить для того, аби це було вже фактично нове підприємство», – наголосив експерт.

Пан Корольчук також повідомив, хто має інтереси в енергетичній галузі. «Це Фірташ, Ахметов, Григоришин. Але говорити про те, кому б це було найбільше вигідно, то я вважаю, що це найбільше вигідно Ахметову. У принципі, потенційні зрушення в цьому відбуваються. Тим більше, власне щодо переведення на вугілля ТЕЦ, то у нього є вугільні активи, і він може забезпечити вугіллям уже переоснащені теплоелектроцентралі в майбутньому», – підкреслив він.

 
Коментарі (0)