ГоловнаПублікаціїТеплоенергетикаЕнергоефективність: у зоні ризику

Енергоефективність: у зоні ризику

На сьогоднішній день реалізація державної Галузевої програми з енергоефективності та енергозбереження на 2010-2014 роки викликає більше запитань, ніж відповідей.

Уряд планує знизити використання енергоресурсів в сфері ЖКГ. Для цього була затверджена галузева програма енергоефективності та енергозбереження на 2010-2014 роки для виконання задач, поставлених в стратегії енергетичного розвитку країни до 2030 року.

Планується, що впровадження заходів галузевої програми на кінець 2014 року знизить енергоємність продукції, робіт та послуг на 5,1% на рік. При цьому обсяг фінансування програми становить 10,8 млрд грн. Гроші з державного бюджету планується витрачати на найменш дорогі заходи: створення нормативно-методичної та науково-технічної бази в межах фінансування прикладних науково-дослідних робіт, завдань державних цільових програм, робіт із стандартизації та розробки проектів масового застосування, а також власних коштів інститутів-розробників та залучення пайових коштів підприємств-споживачів.

Частково державні кошти планується спрямувати на створення серійного виробництва сучасних енергоефективних матеріалів, машин та обладнання. За рахунок власних коштів підприємств-виробників, пайової участі підприємств-споживачів, залучення інвестицій, у тому числі зарубіжних кредитів, позабюджетних фондів планується впровадження сучасних енергоефективних технологій, машин та обладнання, здійснення інших енергозберігаючих заходів.

За даними НАК «Нафтогаз України» у ЖКХ за 2011 рік спожито  7,8 млрд куб. м природного газу,  що на 1,3 млрд куб. метрів менше, ніж у 2010 році (9,1 млрд куб. метрів). В Міністерстві регіональної політики, будівництва та ЖКГ вважають, що зниження використання блакитного палива триває за рахунок реалізації галузевої програми. Але треба зазначити, що скорочення вживання природного газу відбувається також за рахунок переходу на інші види палива – наприклад, вугілля; через неналежне фінансування галузі та через борги підприємств за спожити енергоресурси.

Економія в деталях

За даними Мінрегіону, за результатами впровадження галузевої програми за  2011 рік в тепловому господарстві реалізовано заходів на 833 млн грн, що становить приблизно 60% від запланованих. При цьому обсяг економії паливно-енергетичних ресурсів склав 52,88 тис.т. умовного палива, що на 3%  перевищує заплановані. Економічний ефект від впровадження енергоефективних заходів в тепловому господарстві складає 175,6 млн грн.

У водопровідно-каналізаційному господарстві було впроваджено заходів на суму 138 млн грн, що становить приблизно 70% від запланованих. При цьому обсяг економії паливно-енергетичних ресурсів склав 18, 9, 6 тис.т. умовного палива, що складає 98% від запланованих. Водопостачальна галузь зекономила 73,8 млн грн.

В житловому фонді впроваджено заходів на 71,2 млн грн, що становить приблизно 90% від запланованих. При цьому обсяг економії паливно-енергетичних ресурсів склав 51,8 тис.т.у.п., що складає 55% до запланованих.

Обсяги економії паливно-енергетичних ресурсів у цих областях сягає високих показників. Економічний ефект від впровадження енергоефективних заходів в житловому фонді складає 10,4 млн грн. 10 млн грн коштували енергоефективні заходи в сфері благоустрою. Після чого затрати на санітарну очистку та утримання інфраструктури, освітлення знизилися на 24,1 млн грн.

Завдяки реалізації програми на підприємствах комунальної теплоенергетики встановлено 4,241 прилад технологічного обліку. До повного оснащення за планом залишається встановити 2760 одиниць лічильників. Таким чином, забезпеченість засобами обліку по Україні становить 70,7%. При цьому повністю оснащено засобами обліку підприємства комунальної теплоенергетики Вінницької, Волинської, Дніпропетровської, Закарпатської, Кіровоградської, Одеської, Рівненської та Харківської областей.

Однак виникає декілька питань. По-перше: якщо кумулятивно економія від реалізації енергоефективних заходів склала приблизно 284 млн грн, то не зрозуміло, чому згідно тексту програми з роками її реалізації зростає фінансування програми із приватних джерел, тоді як звільнені кошти можна було б направити на подальше скорочення використання традиційного палива.

По-друге, якщо за останній рік в ЖКГ було в середньому на 60-70% виконана програма енергоефективності, то чому борги комунальних підприємств за електроенергію та природний газ і досі сягають приблизно 10 млрд грн.

По-третє, якщо на підприємствах встановлено приблизно 71% засобів технологічного обліку, то чому ж уряд в особі тодішнього віце-прем’єра Андрія Клюєва в серпні заявив про необхідность оснащення лічильниками комунальних підприємств, які по версії посадовця, майже не рахують кількість відпускаючого ресурсу.

Отже, на сьогоднішній день реалізація програми порушує більше питань, ніж надає ефективних відповідей.

Марія Цатурян

 
Коментарі (0)