ГоловнаВибір редакціїГазопостачання Співпраця з європейськими газовими компаніями під сумнівом

Співпраця з європейськими газовими компаніями під сумнівом

Київ може отримати газ через реверсні поставки з Європи. Влада висловлює надії на співпрацю із європейськими компаніями, втім, експерти сумніваються у результативності угоди.

Вже з осені українська влада розраховує відкрити два нові газові коридори – словацький та румунський, – через які постачатиметься паливо. Проте експерти висловлюють сумніви, що словацька сторона погодиться на це. Що ж до Румунії, то цей коридор має невелику пропускну спроможність, - повідомляє Радіо Свобода.
 
Збільшення реверсних поставок газу через Угорщину, а також підписання угод про постання палива через Словаччину та Румунію – такі плани на осінь сподівається втілити Міністр енергетики та вугільної промисловості Едуард Ставицький.  
 
«Через Угорщину збільшений обсяг щонайменше у два рази, а технічні можливості дозволяють його збільшити втричі, – каже  пан Ставицький. – Я розраховую, що наші угорські партнери отримають необхідну ліцензію щодо збільшення постачання через цей маршрут. З вересня постачання становитиме близько 15 мільйонів на добу. Також переконаний, що впродовж вересня буде підписана угода з нашими партнерами зі Словаччини, а у жовтні ми розраховуємо підписати інший маршрут – з території Румунії».
 
Наразі реверсний газ в Україну постачається через два коридори. Перші поставки Україна отримала у листопаді – від німецької компанії RWE через територію Польщі. У квітні почалося постачання газу з Угорщини. У травні Україна розпочала тестовий імпорт газу зі Словаччини. А пізніше Міністр енергетики і вугільної промисловості Едуард Ставицький частково підтвердив інформацію про те, що російський «Газпром» блокує постачання газу в Україну зі Словаччини.
 
Словацький реверсний коридор є найперспективнішим для України. Він може гарантувати прокачку не менш як 5 мільярдів кубів газу щорічно, зазначає експерт Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук. Проте він висловлює сумніви, що словацька сторона погодиться відкрити цей коридор для України восени.
 
«Скоріш за все, Україна не почне реверсних поставок газу через Словаччину. У кращому випадку буде підписаний документ, який просто підтвердить готовність Словаччини транспортувати газ із Європи до України. Заява Ставицького про вересень пов’язана з тим, що 19 вересня закінчується прийом заявок на використання так званого інтерконектора (газопроводу.) Україна-Словаччина. Після цього компанія Eustream може чітко заявити про те, чи будуть здійснюватися поставки з Європи в Україну, чи ні».
 
Не виключено, що у вересні Україна і Словаччина таки підпишуть угоду, вважає експерт з енергетичних питань Валентин Землянський. Але, вважає він, це не означає початку поставок.
 
«Формально дія третього енергопакета розповсюджується і на словацького оператора Eustream. Тому, думаю, формальності будуть виконані. Я не вбачаю ніяких перешкод, щоб угода була підписана, – розповідає Землянський. – Питання полягає в іншому – наскільки вона буде виконуватися. Тому що технологічні режими української ГТС і словацького оператора формуються з боку «Газпрому». Саме тому Словаччина все одно має можливість формально відмовити у постачанні у певні періоди».

Читайте також: Енергетична незалежність по-американськи.

На думку Валентина Землянського, постачання газу через Словаччину можливе не раніше від весни наступного року.
 
Що ж до Румунії, з якою українська сторона веде переговори практично вже рік, то ймовірність розпочати ці поставки наразі високі, зазначають фахівці. Але пропускна спроможність через її територію у літній період – до 300 мільйонів кубів на місяць, у зимовий – близько 100. Відтак, за рік можна буде прокачати не більше від 1,5 мільярда кубів. Приблизно ж стільки можна прокачати через Угорщину, і ще мільярд через Польщу.  
 
Нагадаємо, з листопада минулого року по липень нинішнього Україна отримала близько 500 мільйонів кубометрів газу з Європи.

 
Коментарі (0)