ГоловнаНовини ЖКГВодопостачання Вода «вимиє» бюджетні мільйони

Вода «вимиє» бюджетні мільйони

Мінрегіон планує забезпечити встановлення сучасного лабораторного обладнання для контролю якості питної води.

Мінрегіон планує забезпечити встановлення сучасного лабораторного обладнання для контролю якості питної води. Про це повідомив Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Анатолій Близнюк.

«Сьогодні не існує лабораторного оснащення з певних показників. Тому в наших планах оснащення лабораторій таким обладнанням за контролем питної води та стічних вод. Ми плануємо поступово це запроваджувати, починаючи з регіонів, де найгірша ситуація – це східні регіони», – повідомив Міністр.

У поточному році у держбюджеті передбачено 200 млн гривень для реалізації Загальнодержавної цільової програми «Питна вода України» на 2011 – 2020 роки. З цієї суми 49 млн грн планується спрямувати на погашення кредиторської заборгованості, яка утворилася торік, решту, понад 150 млн – на конкурсній основі направити на основні напрямки програми. Це передусім будівництво та реконструкція водозабірних споруд, встановлення станцій очищення питної води централізованого водопостачання, оснащення лабораторій контролю якості питної води та стічних вод.

Крім того, у цьому році передбачено 640 мільйонів гривень для реконструкції та будівництва очисних споруд, щоб захистити акваторії Азово-Чорноморського узбережжя та басейнів річок Дніпро і Сіверський Донець від забруднення.

Нагадаємо, що рівень зношеності систем водопостачання в Україні становить у середньому 54%. Найгірший стан мають очисні споруди. Центральним водопостачанням в країні забезпечено 63,9% всього населення. Це складає 7524 населених пункти, у тому числі 459 міст та 6298 сіл. Міське населення забезпечене центральними водопостачанням на 83,3%, сільське – менше ніж на чверть (24,6%).

Президент України Віктор Янукович в листопаді 2011 року підписав закон №3933-VI «Про внесення змін до закону України» Про Загальнодержавну програму «Питна вода України» на 2006-2020 роки», якою, зокрема, передбачається оснащення 356 лабораторій контролю якості води та очистки стічних вод в Україні сучасним контрольно-аналітичним обладнанням.

 
Коментарі (0)