ГоловнаПублікаціїАльтернативна енергетика «Зелені» тарифи зростають: як їх отримати

«Зелені» тарифи зростають: як їх отримати

Держава купуватиме у домогосподарств електроенергію, вироблену з відновлюваних джерел, дорожче. Відповідні «зелені» тарифи від учора зросли на 3,6%. Які етапи потрібно пройти, якщо ви лише думаєте продавати електроенергію державі? – далі у публікації.

Від учора в Україні зросли на 3,6% «зелені» тарифи на електроенергію, вироблену з відновлюваних джерел приватними домогосподарствами. Це означає, що тепер кожне домогосподарство, яке має надлишкову електроенергію (за вирахуванням власного споживання), вироблену сонячними і вітряними електростанціями потужністю до 30 кВт, продаватиме її державі дорожче. 

З 12 лютого «зелений» тариф для сонячних електростанцій, введених в дію у 2016 році і експлуатованих домогосподарствами, зросте на 16,94 коп – до 4 грн 81,7 коп/ кВт-год (без ПДВ). 
 
Тариф для вітряних електростанцій, що запускаються до кінця 2019 року приватними домогосподарствами, підвищиться на 10,37 коп. до 2 грн 94,75 коп/ кВт-год (без ПДВ). 
 
Відповідне рішення закріплене постановою Національної комісії, що здійснює регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг, №3144 від 29 грудня 2015 року, яка вчора була офіційно оприлюднена в «Офіційному віснику України» за №10, ст. 468.
 
Тож, якщо ви замислюєтеся про перехід на «зелені» тарифи, для цього з’явилися ще більш сприятливі умови.
 
Зауважимо, щоб отримати «зелений» тариф для приватних домогосподарств потрібно пройти шість основних етапів
 
Натисніть для збільшення
 
- закупівля та монтаж системи сонячних батарей на даху, або фасаді домогосподарства;
- подання заяви-повідомлення та схеми підключення до місцевого Обленерго;
- узгодження енергопостачальником схеми підключення генеруючої установки в день отримання заяви-повідомлення;
- надання рахунку від Обленерго на оплату послуг з облаштування вузла обліку;
- протягом 5 робочих днів з моменту оплати послуг з облаштування вузла обліку Обленерго приводить вузол обліку у стан, придатний для вимірювання спожитої та виробленої електроенергії відповідно до схеми підключення;
- енергопостачальник (Обленерго) та власник господарства підписують додаткову угоду про купівлю-продаж електричної енергії, виробленої з енергії сонячного випромінювання.
 
При цьому варто підкреслити, що: 

Облік електроенергії 

Облік електроенергії забезпечується енергопостачальником. В межах домогосподарства Обленерго встановлює вузол обліку (лічильник), який вимірює обсяг спожитої домогосподарство електроенергії (взятої з мережі) і відпущеної в мережу електроенергії (виготовленої і не спожитої).
 
 
Знімання показів приладу щомісяця виконується енергопостачальником і може контролюватись власником домогосподарства. Обленерго не пізніше 10 числа кожного місяця надає споживачу звіт в електронній формі про покази лічильника, розмір та напрямки перетоків спожитої і згенерованої в мережу електроенергії.
 
Також енергопостачальник раз на 6 місяців має проводити у споживача контрольне знімання показів приладу обліку. 

Проведення розрахунків 

Щомісяця має виконуватись підрахунок різниці спожитої і згенерованої в електромережу енергії, позитивна різниця якої буде оплачуватись споживачу (власнику домогосподарства) на поточний рахунок згідно «зеленого» тарифу.
 
За несвоєчасну оплату електроенергії Обленерго сплачує пеню згідно з Додатковою угодою. 

Договір купівлі-продажу 

Згідно даного договору між споживачем та енергопостачальником, останній зобов’язується придбати за «зеленим» тарифом всю електроенергію, вироблену генеруючою установкою споживача понад кількості спожитої за місяць електроенергії.

Потрібно пам’ятати

Згідно з Законом «Про електроенергетику» сонячна чи вітрова установка, встановлена в межах домогосподарства, не може бути потужністю більше 30 кВт і перевищувати існуючий договір енергопостачання в межах домогосподарства.
 
Господарі, котрі отримують енергію від вітряків чи сонячних батарей, зобов’язані використовувати лише сертифіковане обладнання, котре відповідає вітчизняній Системі стандартів із охорони праці. 
 
Також в Україні суворо заборонено продаж енергії, отриманої з приватних вітряків та сонячних батарей - продавати її можна, як вже зазначалося, лише державі за «зеленим» тарифом.
 
Микола Вигода

 

Засмітилася труба, що призвело до затоплення підвалу? Що необхідно робити в даному випадку? Канал Сервіс допоможе Вам у цьому. Більш детально ознайомитися з пропонованими послугами від кваліфікованих фахівців можна на сайті kanal-servis.com.ua.

 
Коментарі (0)