ГоловнаПублікаціїАльтернативна енергетикаАльтернативне електропостачання будинку: що потрібно знати

Альтернативне електропостачання будинку: що потрібно знати

Використання альтернативних джерел енергії для задоволення господарських потреб стало дуже поширеним за кордоном і не чуже Україні. Що варто знати тим, хто вирішив перевести своє домогосподарство на енергію сонця – далі у публікації

«Скінченність» і дороговизна традиційних джерел енергії - нафти, вугілля, газу - змушує світ завчасно шукати альтернативу серед відновлюваних джерел - вітру, сонця, води, біомаси. До того ж, до цього спонукає і згубний техногенний вплив на навколишнє середовище в процесі використання традиційних джерел енергії (аварії на АЕС, викиди ТЕС, тощо).

Так, країни-члени Європейського Союзу взяли на себе зобов'язання по скороченню викидів CO2 від 80 до 95% до 2050 року. Ця стратегія втілюється за допомогою політики, яка охоплює три площини: безпека поставок енергії, конкуренцію і стабільний розвиток. Зокрема, на першому етапі ЄС прагне досягти так званої мети «20-20-20» (20-20-20 targets), яка повинна бути реалізована в термін до 2020 року. Що це означає? У європейських країн залишилося ще 5 років на втілення мрії: 
- скорочення викидів парникових газів на 20% порівняно з рівнем 1990 року; 
- дотримання правила, згідно з яким 20% від енергії, яка споживається в межах Євросоюзу, повинні надходити з поновлюваних джерел; 
- зменшення використання первинних джерел енергії на 20% порівняно з прогнозованими рівнями.
 
 
Втім, не державними мріями єдиними – ці ідеї активно підтримує і громада. До прикладу, у Німеччині в межах своїх володінь встановлюють сонячні батареї не лише фермери чи приватні особи, але й власники офісів та незабудованих земельних ділянок. І тут мова не лише про екологічну свідомість, прагнення німців жити в гармонії з природою, зберегти її для нащадків – на виробництві альтернативної електроенергії можна також заробити. У Німеччині до 70% витрат на «соляризацію» будинків компенсує держава, вона ж і скуповує вироблену таким чином електрику у власників «сонячних дахів» за цінами, які значно перевищують ринкові. Коли вдень будинок виробляє енергії багато, а споживає мало — її надлишки йдуть в міську мережу і господар отримує 80 центів за кожен зданий кВт-год, вночі ж — він сам купує електрику в тій же мережі, але вже по 20 центів за кВт-год. Тож,  завдяки цьому в країні обладнують сонячними елементами по 0,5 млн кв. м дахів на рік. 
 
Україна ж поки ще не входить до складу ЄС, але приєднавшись до Європейського енергетичного співтовариства, також взяла на себе певні зобов'язання, зокрема до 2020 року виробляти 11% електроенергії з відновлювальних джерел енергії та скоротити своє енергоспоживання на 9%. Парламентарі переконані – виконанню цього завдання, в тому числі через стимулювання приватних домогосподарств до запровадження технологій виробництва електричної енергії з енергії сонячного випромінювання і енергії вітру, сприятиме реалізація положень Закону України №514-VIII «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення конкурентних умов виробництва електроенергії з альтернативних джерел енергії», який набув чинності у липні цього року. Чи долучатимуться масово українські домогосподарства до виробництва альтернативної електроенергії подібно до німців – поки сумнівно, однак експерти галузі дотримуються думки, що невеликий прошарок людей, які будуть драйвером реалізації відповідних проектів, в Україні є (Детальніше про це у публікації «Чи приборкають українці енергію сонця?!»).
 
Що ж у першу чергу потрібно знати тим, хто вирішив перевести своє домогосподарство на енергію сонця?
 
Перш за все, варто зауважити, що спеціального законодавства про побутове використання  сонячних установок в Україні не існує. Більше того, виробники новітніх екопристроїв пропонують прирівнювати свої вироби до звичайних побутових електроприладів, що автоматично відкидає необхідність отримання будь-яких дозволів. Єдине, потрібно мати на увазі, що згідно з Законом «Про електроенергетику» така установка не може бути потужністю більше 30 кВт і перевищувати існуючий договір енергопостачання в межах домогосподарства.
 
Також цікаво, в Україні використання енергії сонця та вітру не оподатковується. Спеціальний збір доведеться сплатити лише у випадках, коли для отримання енергії використовуються лісові та водні ресурси, а також земні надра.
 
 
Господарі, котрі отримують енергію від вітряків чи сонячних батарей, зобов’язані використовувати лише сертифіковане обладнання, котре відповідає вітчизняній Системі стандартів з охорони праці. 
 
Крім того, в Україні суворо заборонений продаж енергії, отриманої з приватних вітряків та сонячних батарей. Продавати сонячну енергію можна лише державі за «зеленим» тарифом. 
 
Отримання «зеленого» тарифу для приватних домогосподарств можна розділити на шість основних етапів:
 
 Натисність для збільшення
 
- закупівля та монтаж системи сонячних батарей на даху, або фасаді домогосподарства;
- подання заяви-повідомлення та схеми підключення до місцевого Обленерго;
- узгодження енергопостачальником схеми підключення генеруючої установки в день отримання заяви-повідомлення;
- надання рахунку від Обленерго на оплату послуг з облаштування вузла обліку;
- протягом 5 робочих днів з моменту оплати послуг з облаштування вузла обліку Обленерго приводить вузол обліку у стан, придатний для вимірювання спожитої та виробленої електроенергії відповідно до схеми підключення;
- енергопостачальник (Обленерго) та власник господарства підписують додаткову угоду про купівлю-продаж електричної енергії, виробленої з енергії сонячного випромінювання.
 
При цьому варто підкреслити, що:
 
Облік електроенергії
 
Облік електроенергії забезпечується енергопостачальником. В межах домогосподарства Обленерго встановлює вузол обліку (лічильник), який вимірює обсяг спожитої домогосподарство електроенергії (взятої з мережі) і відпущеної в мережу електроенергії (виготовленої і не спожитої).
 
Знімання показів приладу щомісяця виконується енергопостачальником і може контролюватись власником домогосподарства. Обленерго не пізніше 10 числа кожного місяця надає споживачу звіт в електронній формі про покази лічильника, розмір та напрямки перетоків спожитої і згенерованої в мережу електроенергії.
 
Також енергопостачальник раз на 6 місяців має проводити у споживача контрольне знімання показів приладу обліку.
 
Проведення розрахунків
 
Щомісяця має виконуватись підрахунок різниці спожитої і згенерованої в електромережу енергії, позитивна різниця якої буде оплачуватись споживачу (власнику домогосподарства) на поточний рахунок згідно «зеленого» тарифу.
 
За несвоєчасну оплату електроенергії Обленерго сплачує пеню згідно з Додатковою угодою.
 
Договір купівлі-продажу
 
Згідно даного договору між споживачем та енергопостачальником, останній зобов’язується придбати за «зеленим» тарифом всю електроенергію, вироблену генеруючою установкою споживача понад кількості спожитої за місяць електроенергії.
 
Анастасія Люк
 
Коментарі (0)