ГоловнаКолонкиКолонкиГроші зі сміття – не міф, а крок у майбутнє

Гроші зі сміття – не міф, а крок у майбутнє

Відсутність роздільного збору сміття на сьогоднішній день є величезною проблемою для України

ДП «Укрекоресурси» - єдина державна установа, яка працює з відходами. Однією з задач, яка поставлена перед компанією Кабінетом Міністрів, – це популяризація роздільного збору сміття і правильного поводження з відходами.

Відсутність роздільного збору сміття на сьогоднішній день є величезною проблемою для України. Переважна більшість відходів просто збирається і вивозиться на заміські полігони, а за відсутності роздільного збору не можна говорити і про отримання вторсировини для переробки.

Кожен імпортер, який завозить на територію України будь-який товар (при цьому ми розуміємо, що 95% будь-якого товару знаходиться у тарі або в упаковці), повинен укласти з ДП «Укрекоресурси» або з іншою подібною організацією, яка має ліцензію Міністерства екології на даний вид діяльності, угоду про те, що ми знайдемо всю упаковку, зберемо її та утилізуємо. На сьогоднішній день ми маємо близько 10 млн зборів щомісячно. Кошти направляються на створення системи роздільного збору відходів по Україні – шляхом закупівлі відповідного обладнання, машин, сортувальних станцій, сміттєвозів, контейнерів. Усе необхідне обладнання ДП «Укрекоресурси» надає або в оренду, або в лізинг, або по договору спільної діяльності тим комунальним, державним чи приватним компаніям, які працюють у галузі.

У напрямі популяризації роздільного збору сміття ми працюємо спільно з компанією «Ремондіс» у семи містах України. Але варто зауважити: поки кожен громадянин не зрозуміє, що європейська практика є не лише дієвою але й необхідною – нічого не зміниться. У домі варто тримати кілька пакетів для сміття: в один викидати скло, в інший пластик, ще в один – папір і в окремий – харчові залишки. Відповідно кожен пакет повинен викидатися у відповідний контейнер, адже ресурсоцінні компоненти відходів (такі як папір, скло, полімери, метал) повинні потрапляти на вторинну переробку, що не лише зменшує навантаження на сміттєзвалища, але й заощаджує сировинні ресурси господарського обігу. Уже зараз людство відчуває на собі ресурсну кризу, і якщо говорити про ту ж саму пластикову пляшку – вона зроблена з нафти. Нафта є вичерпним ресурсом, якого з року в рік стає дедалі менше, а пластикову пляшку можна використати для отримання нової сировини. Існують досить реальні і не такі вже трудомісткі механізми переробки пластикової продукції на інший товар, пов’язаний з пластиком. Відповідні можливості існують і для інших категорій відходів – паперу, скла, металу. До 90% побутового сміття може бути перероблено і використано повторно.

За чотири місяці роботи з популяризації екологічної безпеки шляхом зменшення обсягів захоронення твердих відходів ми створили мультиплікаційний фільм, який показує, що відходи необхідно сортувати; розмістили у районах Києва більше 200 лайт-боксів з мультиплікаційними образами; на двох телеканалах ми транслюємо свій ролик. Використовуючи мультиплікаційні персонажі, ми хочемо не лише привернути увагу до проблеми роздільного збирання відходів, але й спонукати українців змінити свій підхід до свого дому, до свого двору, до екології. Адже з одного боку сміття є мікропроблемою – це проблема кожної окремої сім’ї, а з іншого боку – це значне навантаження на екологію, на благоустрій міст, на наших дітей – це вже макропроблема всієї країни.

Необхідно донести до кожного працівника, керівника району, міста, області, що впровадження роздільного збирання сміття – це не просто виконання соціальних задач, а можливість заробити кошти і повернути їх у систему ЖКГ. Варто залучати як можна більше фахівців саме у галузь роботи зі сміттям. ДП «Укрекоресурси» згодне надавати на пільгових умовах техніку для роботи, сприяти у виділенні земельних ділянок тощо. Люди звикли до того, що скляна пляшка – це гроші (склотару приймали ще за радянських часів), а сьогодні так само можна здавати пластикові пляшки – таким чином вони є не лише ресурсом для переробки, але й можливістю отримати додатковий дохід.

Ми подали пропозицію до Кабінету Міністрів збільшити наступного року в 4 рази фінансування програми популяризації роздільного збирання відходів. Також ми плануємо розширити кількість засобів масової інформації, які будуть підтримувати нашу програму. Працювати в наступному році ми будемо не лише в Києві, але й у регіонах. На жаль, якщо кожен громадянин України, незалежно від того, в якій галузі він працює і яку посаду обіймає, не зрозуміє для себе, що це є серйозна проблема – ми нічого не досягнемо.

Довідка:
Відповідно до статистики, за 2010 рік в Україні утворилося близько 50 млн кубометрів (або 11 млн т) твердих побутових відходів (ТВП).

У державі офіційно працює 4,5 тис сміттєзвалищ загальною площею 8 тис. га.

Послугою з вивезення побутових відходів охоплено лише близько 75% населення України.

Роздільне збирання побутових відходів впроваджується у 130 населених пунктах. Це майже втричі більше, ніж у минулому році. При цьому тільки у 8 населених пунктах працюють сміттєсортувальні лінії.

Із загального обсягу ТПВ переробляється близько 3% (ще 4% - спалено в містах Києві, Дніпропетровську та Люботині Харківської області, а решта – захоронено на сміттєзвалищах).

 
Коментарі (0)