ГоловнаВибір редакціїКолонкиЗа необґрунтовані тарифи «світить» кримінальна справа

За необґрунтовані тарифи «світить» кримінальна справа

За встановлення необґрунтованих тарифів на послуги тепло- та водопостачання власників підприємств штрафують та порушують на них кримінальні справи

Голова Національної комісії, що здійснює державне регулювання в сфері комунальних послуг Валерій Саратов заявив, що за встановлення необґрунтованих тарифів на послуги тепло- та водопостачання власників підприємств штрафують та порушують на них кримінальні справи. «Сьогодні за порушення тарифних рішень, які приймає комісія, передбачені важкі наслідки», - зазначив посадовець.

Він також зауважив, що в разі встановлення необґрунтованих тарифів підприємства зобов’язані зробити перерахунок для всіх мешканців міста. Пан Саратов також наголосив, що нещодавно власники одного з таких підприємств були оштрафовані на 85 тис. грн, а справи щодо порушення рішення комісії були передані до Генеральної прокуратури.

Крім того, однією з найгостріших проблем у державному тарифоутворенні голова Нацкомпослуг вважає їхню соціальну складову. «Ми зараз бачимо, де підприємство має більші витрати, ніж повинно мати, тому ми будемо приводити всі тарифи до економічно обґрунтованих. Але проблеми є. Проблема – це ви – мешканці України. Держава завжди повинна думати про те, щоб люди могли сплачувати за теплоенергію, воду та інше. Для нас сьогодні немає жодних проблем  або складнощів в тому, щоб встановити тарифи. Ми знаємо, що робити, але потрібно розуміти, що люди зможуть платити», - зауважив Валерій Саратов. За його словами комісія провела роботу і знає дуже багато про роботу українських підприємств. «Я впевнений, що постійна планова робота дасть свої наслідки протягом 2-3 років. …Але швидких рішень немає», - додав він.

Зменшувати витрати на виробництво послуг комунальних підприємств Нацкомпослуг закликає за рахунок модернізації. За словами пана Саратова, модернізація систем теплопостачання дозволить удвічі зменшити витрати на опалення. «Якщо сьогодні розглядати питання тарифів на теплопостачання тільки з позиції їх зростання – це неправильно. Ми повинні думати про те, як зменшувати собівартість. Над цим повинні працювати всі», - зазначив він. В якості прикладу посадовець навів той факт, що бюджетна установа сплачує за тепло 8 млрд грн на рік. А модернізація систем теплопостачання, за його словами, дозволить зменшити ці витрати вдвічі. «Якщо ми сьогодні зробимо термомодернізацію всіх шкіл, лікарень, дитячих садочків, спортивних залів тощо – тобто всіх бюджетних установ, ми  зекономимо дуже великі гроші. Тому що теорія та практика показують, що в цьому випадку витрати на опалення зменшуються вдвічі. І це стосується і житлових будинків, і інших споруд», - зауважив голова Комісії.

Водночас він наголосив, що для модернізації систем теплопостачання треба знайти джерела – це повинні бути і кошти бюджету, і кредитні гроші населення, і, звичайно, має бути інвестиційна складова у підприємств. Голова Комісії також відзначив, що ця інвестиційна складова буде надаватись тільки за умови зменшення собівартості послуг теплопостачання. «Всі повинні знати, що інвестиційна складова надається Комісією тільки за умови того, щоб зменшувати собівартість», - додав він.

 

 
Коментарі (1)
Віктор
09 Лютого 2012 p. 20:34
Якщо Валерій Саратов читає ці коментарі, то хотілося б йому поставити запитання із Вінниці: Чому "Вінницяміськтеплонерго" вже четвертий рік нараховує всім мешканцям будинків, в яких встановлено лічильники тепла так звану "абонентську плату" по 1.48 грн за кв. метр, круглий рік. І це окрім того, що ми платимо в опалювальний період повністю згідно показників лічильника по тих тарифах, які затверджуються Києвом. Якось дивно звучить, коли в сорокаградусну спеку літом нам нараховують якісь суми за тепло. Ми скаржились в різні інстанції, але скрізь глуха стіна. В цій країні добитись справедливості неможливо. Коли вже перейдемо від пустих обіцянок до конкретних справ? Можливо Валерій Саратов відповість на це питання? Вінничани будуть дуже вдячні.