ГоловнаКолонкиКолонкиДля вирішення проблем енергозбереження потрібно змінити мислення

Для вирішення проблем енергозбереження потрібно змінити мислення

Питання енергозбереження є актуальним та навіть одним із найважливіших, як для України так, і для всього світу загалом

Питання енергозбереження є актуальним та навіть одним із найважливіших, як для України так, і для всього світу загалом. Ефективне та раціональне споживання енергоресурсів, впровадження енергоефективних, екологічно чистих технологій є темою, до якої звертаються та надають їй значної уваги депутати, міністри, мери і перш за все – Президент України.

У рамках виконання Програми енергоефективності у 2010 році було реалізовано ряд проектів, серед них треба виділити наступні: 128 проектів по «впровадженню технологій, які передбачають використання теплових насосів, електричного теплоакумуляційного обігріву та гарячого водопостачання на комунальних підприємствах та в бюджетних установах», 89 проектів у сфері «санації бюджетних установ, у тому числі розробки проектно-кошторисної документації»; також було розроблено 15 технічних завдань до стандартів і 4 стандарти у сфері енергоефективності».

В Україні у рамках Програми енергоефективності запланована реалізація низки заходів та програм, що направлені на поліпшення ситуації в енергозбереженні. Посол та голова представництва Євросоюзу в Україні Жозе Мануел Пінту Тейшейра зазначав, що всі заплановані заходи у сфері енергозбереження демонструють високу зацікавленість українського суспільства до власної стійкої енергетики.

У м. Горлівка впроваджуються проекти за напрямком енергоефективності та енергозбереження: «Реконструкція системи теплопостачання в місті Горлівка Донецької області», «Реконструкція системи теплопостачання КП «Вуглик» в місті Горлівка Донецької області» з використанням механізму Кіотського протоколу. В рамках міського конкурсу міні-проектів у поточному році з місцевого бюджету було виділено 134,2 тис. грн на розробку технічної документації по встановленню 36 приладів обліку тепла на житлові будинки. У 2010 році розроблена схема теплопостачання, яка в березні поточного року була включена до Державного реєстру схем теплопостачання (від 16.03.2011 № 316 «Про затвердження схеми теплопостачання»). Питанням ефективного використання енергоресурсів систематично розглядаються на щотижневих засіданнях міських енергокомісій. По структурних підрозділах міської ради – розпорядниках бюджетних коштів визначено відповідальних осіб, які координують роботу з питань енергозбереження за напрямом діяльності. Узагальнення інформації по місту здійснюється управлінням економіки та інвестицій.

Наша країна має великий потенціал енергозбереження. Це підтверджує той факт, що Україна була включена до міжнародного рейтингу привабливості країн для розвитку відновлюваної енергетики, який щоквартально оприлюднюється компанією Ernst&Young. Наша країна посіла в рейтингу 32 місце серед 40 країн, набравши 37 балів зі 100 можливих. Таким чином Україна випередила Австрію, Туніс, Болгарію, Аргентину, Ізраїль, Угорщину, Чилі та Чехію. Трійку лідерів рейтингу очолює Китай із 70 балами, друге місце – за США (66 балів), а третє – у Німеччини (65 балів).

Незважаючи на те, що наша країна має великий потенціал енергозбереження, на шляху до сталого енергетичного розвитку стоїть ряд проблем, які країні треба подолати якомога скоріше. Рівень енергоспоживання в Україні втричі перевищує середній показник по країнам ЄС. На перший план виходять проблеми фінансового характеру. В країні протягом 50-40 років не поновлювались основні виробничі фонди. Великих затрат потребує переоснащення підприємств важкої промисловості, які споживають значну кількість енергії. Більшість будинків масового будівництва в Україні, так звані «сталінки», - цегляні та шлакоблочні, будівництва від 1940 р.; «хрущівки», панельні та цегляні, - з 1956 по 1985 рр.; «брежнєвки», панельні, блочні, цегляні, - з 1970-1990 рр. - потребують модернізації.

Треба зазначити, що модернізація має бути комплексною та торкатися таких аспектів як оболонка будівлі (огороджувальні конструкції, вікна, зовнішні стіни, підвальний поверх, дах), обладнання для нагріву/охолодження, системи контролю, розподільчої мережі та енергогенеруючого обладнання. Усі ці заходи не можуть бути профінансовані державою у необхідному обсязі через брак коштів. У країні реалізується низка програм, спрямованих на поліпшення ситуації у сфері раціонального використання енергоресурсів із залученням закордонних інвестицій.

Так у нашому місті в рамках Кіотського протоколу реалізується громадською організацією «Вітрила надії» пілотний проект «Капітальний ремонт будинку міського соціального гуртожитку для дітей-сиріт та дітей, та дітей, позбавлених батьківського піклування «Оберіг». Проводиться робота по співробітництву з Північною екологічною фінансовою корпорацією NEFCO для реалізації проекту «Модернізація зовнішнього освітлення в м. Горлівка». На даний момент було попередньо ухвалено проектну пропозицію нашого міста, наступними етапами розробки та реалізації проекту стануть розробка бізнес-плану, остаточне затвердження проекту інвестиційним комітетом NEFCO та узгодження позики в Міністерстві Фінансів України. Дана робота вже ведеться.

Не менш важливим для країни є вирішення соціальних проблем, які пов’язані з рівнем освіти, поінформованістю суспільства та менталітетом. В Україні багатий природно-ресурсний потенціал, але проблема енергозбереження в країні, як вже зазначалось, має дуже важливе значення. Народ нашої країни звик ставитися недбайливо до наших природних ресурсів, кількість яких безупинно зменшується. Саме тому на сучасному стані розвитку суспільства необхідно докорінне перетворення менталітету сучасного громадянина.

У нашому місті реалізується міський пілотний комплексно-цільовий проект «Енергозбереження – крок до стійкого розвитку». Проект зорієнтований на інтеграцію в систему освіти питань енергозбереження шляхом організації співпраці з обласними, всеукраїнськими та міжнародними організаціями з енергозбереження та залучення підростаючого покоління до навчально-практичної діяльності з питань ефективного використання енергоресурсів на шляху до стійкого розвитку. Ця робота сприятиме розвитку нового «енергоощадливого» світогляду в дітей.

У країні проводиться робота з поліпшення ситуації у сфері енергозбереження, та все-таки існує ряд бар’єрів, які країні ще треба буде подолати. Для вирішення проблем енергозбереження потрібні рішучі дії не тільки з боку органів влади, треба, щоб кожен громадянин усвідомив важливість цієї проблеми. Для мешканців західних країн економія енергії та турбота про екологію вже давно стала способом життя. Зміна мислення та поведінки людей у напрямку раціонального споживання енергії є однією з перших умов сталого енергетичного, а як наслідок – і екологічного розвитку.

 

Євген Клеп, міський голова Горлівки (Донецька область)

 
Коментарі (0)