ГоловнаКоментаріКоментаріПрограма «Розвиток малих міст» - не фінансується...

Програма «Розвиток малих міст» - не фінансується...

Дуже важливо розуміти, що місцеве самоврядування – невід'ємна частина державного устрою і відіграє дуже важливу роль у повсякденному житті громадян, консолідації громадянського суспільства, наближає нас до європейських стандартів життя і державного устрою

7 грудня 1990 року Верховною Радою Української РСР був прийнятий Закон «Про місцеві ради народних депутатів Української РСР та місцеве самоврядування». З тих пір 7 грудня відзначається День місцевого самоврядування. Дуже важливо розуміти, що місцеве самоврядування – невід'ємна частина державного устрою і відіграє дуже важливу роль у повсякденному житті громадян, консолідації громадянського суспільства, наближає нас до європейських стандартів життя і державного устрою. Про це, а ще про міські проблеми, говорили на Конференції делегатів уповноважених представників органів місцевого самоврядування - членів Асоціації міст України, яка відбулася 1 грудня. Свою думку на цьому форумі висловив і міський голова м. Українка Павло Козирєв.

- Головний результат нашої 20-річної незалежності – це все-таки встановлення справжнього самоврядування. На сьогоднішній день, можливо, ще не дуже сильне, але воно справжнє, тому що його формують люди. Єдине, що погано, і це я для себе відкрив недавно, так це те, що самоврядування у нас в Україні є не скрізь. Якщо Україну поділити на п'ять частин, то це навіть менше 1/5 частини, на якій є місцеве самоврядування.

Коли за завданням правління Асоціації міст України ми почали займатися питаннями розмежування земель державної та комунальної власності, то виявилося, що в статті Конституції України, в якій відображено адміністративно-територіальний устрій, в 1996 році найменування: сільська, селищна, міська рада були змінені на село, селище, місто і так далі. Трактуванням Конституції, наприклад, Конституційним Судом визначено, що місцеве самоврядування здійснюється в селах, селищах і містах, а це 17% території України.

Виявляється, що вся інша частина, відповідно до Конституції України, не має місцевого самоврядування. Раніше ми думали, що це стосується тільки розпорядження земельними ресурсами. Насправді це стосується всього.

Тому наше головне завдання в рамках пропозицій з реформування місцевого самоврядування – повернути в Конституцію України статтю, яка описує адміністративно-територіальний устрій – сільські, селищні, міські ради, районні і так далі... Це дозволить вирішити в повному обсязі всі питання щодо місцевого самоврядування.

Існує і ще одна проблема – фінансування державної програми «Розвиток малих міст». Для малих міст – це дуже важливе питання. Якщо минулого року ми розуміли, що була чисто технічна проблема, через яку ця програма не могла потрапити в бюджет 2011 року, то відсутність фінансування цієї програми в бюджеті 2012 року вже можна назвати якимось свідомим ставленням держави, Кабінету Міністрів та Верховної Ради України до проблеми малих міст.

 
Коментарі (0)