ГоловнаНовини ЖКГТеплоенергетикаАЕС – уповільнена загроза

АЕС – уповільнена загроза

Єврокомісія представила звіт про стан усіх АЕС у Євросоюзі. На кожній зі станцій виявлено недоліки в системі безпеки. Витрати, необхідні для усунення недоліків, можуть скласти 25 млрд євро

Після катастрофи на японській АЕС «Фукусіма-1» Єврокомісія вирішила перевірити, чи може подібна аварія статися в Європі і наскільки надійно та швидко реагуватимуть системи безпеки. У Євросоюзі атомні електростанції є в 14 країнах з 27, в загальній складності це 145 реакторів, 134 з них - діючі.

Комісар ЄС з енергетики Гюнтер Еттінгер, представив звіт про стан європейських АЕС, зокрема німецьких. У доповіді говориться, що безпосередньої загрози для життя і здоров'я громадян немає. Однак експерти вважають стан систем безпеки атомних електростанцій в Євросоюзі незадовільним.

Заключний звіт про стрес-тестах продемонстрував, що європейські АЕС вже давно не можуть вважатися надійними. Чиновники нарікають на те, що багато країн ЄС не скористалися досвідом, набутим у результаті чорнобильської катастрофи, щоб привести системи безпеки у відповідність з європейськими нормами. «Навіть через десятки років нагально необхідні заходи безпеки все ще не забезпечені», - констатують автори доповіді.

Найбільше недоліків виявлено на французьких АЕС. Але й німецькі атомні реактори потребують модернізації. Протягом десяти років в Німеччині повинні бути відключені останні дев'ять діючих атомних електростанцій. Однак і відключені від мережі реактори вимагають постійного контролю, вказується у доповіді.

Представник німецької антиатомної організації Йохен Штай нагадав, що стрес-тести проводилися на основі вихідних даних, наданих самими операторами АЕС. «Приблизно, лише третину атомних електростанцій відвідали європейські контролери», - говорить експерт.

Як кажуть у Брюсселі, витрати, необхідні для усунення виявлених недоліків, можуть досягати 25 млрд євро. Але оскільки при проведенні стрес-тесту не враховували забезпечення безпеки в разі авіакатастрофи, терористичного акту, або землетрусу його вартість не увійшла в названу Єврокомісією суму. Справжні витрати, таким чином, істотно вищі.

За матеріалами Російська служба DW

 
Коментарі (0)