ГоловнаКоментаріГазопостачанняА.Коболєв:"Якщо Україна опиниться в газовому цугцвангу, рятувати нас Росія не стане. Нас добиватимуть"

А.Коболєв:"Якщо Україна опиниться в газовому цугцвангу, рятувати нас Росія не стане. Нас добиватимуть"

У першому кварталі 2022 року для покриття пікових навантажень, спричинених низькою температурою повітря в зимовий період, Україні необхідно імпортувати від 2 млрд до 3 млрд м³ природного газу
У першому кварталі 2022 року для покриття пікових навантажень, спричинених низькою температурою повітря в зимовий період, Україні необхідно імпортувати від 2 млрд до 3 млрд м³ природного газу, про це у статті, опублікованій 3 січня на сайті DT.UA, заявив колишній голова правління НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв.
 
За оптимістичним прогнозом Андрія Коболєва НАК "Нафтогаз України" здатний забезпечити достатній імпорт газу для покриття добових дефіцитів.
 
"У цьому сценарії вже мало що залежить від самого "Нафтогазу", адже кошти в такому обсязі компанії, яка залишилася без грошових коштів, яка вже не може сплатити навіть поточні податки, може надати тільки держава. Ціну такого імпорту передбачити складно... Але купувати" "Нафтогазу" доведеться за будь-яку ціну, навіть якщо вона знову повернеться на рівень понад $2 тис. за 1 тис. м3", – сказав він.
 
За песимістичним прогнозом НАК "Нафтогаз України" не вдасться забезпечити достатній імпорт газу, вважає Коболєв.
 
"Цей сценарій може відбутися не лише через відсутність грошей, а й у разі нестачі імпортних потужностей з Євросоюзу. Навіть якщо виділити "Нафтогазу" все необхідне фінансування, зростання внутрішнього споживання газу, ідентичне лютому 2020 року, неможливо буде компенсувати існуючими потужностями з імпорту газу з ЄС. У цьому сценарії на нас чекає неминучий відбір російського газу з транзитного потоку, оскільки відключення українських споживачів наразі виглядає нереалістичним", - наголосив екс-голова "Нафтогазу".
 

Також Андрій Коболєв заявив, що "до росіян можна ставитися як завгодно, але слабкістю розуму в газових питаннях вони не страждають. Якщо Україна опиниться в газовому цугцвангу, рятувати нас Росія точно не стане. Навіть якщо комусь десь колись це і пообіцяли. Нас добиватимуть." 

 
Коментарі (0)