ГоловнаКоментаріТарифи ЖКГАльона Бабак: "Кожна друга сім'я, за прогнозами уряду, буде на субсидії"

Альона Бабак: "Кожна друга сім'я, за прогнозами уряду, буде на субсидії"

Депутат Верховної Ради від "Самопомічи" Альона Бабак запропонувала заморозити зростання тарифів на комуналку.

Про це вона сказала сьогодні на круглому столі "Чи переживуть українці чергове підвищення комунальних тарифів?", організований Інститутом Горшеніна.

Альона Бабак зазначила, що перше суттєве підвищення цін на газ для населення в 2015 році було економічно обґрунтованим, із-за неможливості державою подальшого фінансування НАК "Нафтогаз України" в тих обсягах, як і раніше.

"Сьогоднішнє підвищення цін економічно обґрунтованим назвати неможливо. Тому що за останні два роки платоспроможність українських громадян знизилася на 25,4%, рівень бідності серед працюючих збільшився за останні три роки з 19,6% до 52,3%. В умовах, коли настільки зростає бідність, підвищувати вартість життєво важливих послуг, неприпустимо. Це неправильна економічна політика держави", - заявила Бабак.

На її думку, держава в сформованих умовах має працювати у двох напрямках - сприяти зростанню доходів громадян і заморозити зростання витрат.

"У нашому випадку такими витратами є витрати на компослуги і транспорт. Все інше - це ринкові відносини, і держава там мало впливає на формування цін", - заявила депутат.

У свою чергу, експерт Валентин Землянський, додав: "Необхідні формульні індикативні підходи до визначення ціни. Ціна і тарифи не можуть визначатися за принципом пів - палець - стеля. Ось як пан Демчишин робив: собівартість вугілля - 1100, я так вважав, і не важливо, що держшахти працюють при собівартості 1500-2000. Те ж саме відбувається і в комунальних послугах. Тому якщо відповідати коротко, як повинні формуватися тарифи - вони повинні формуватися у відповідності з купівельною спроможністю населення".

"Єдиним виходом на сьогодні є вирівнювання тарифу на рівні не більше 3600 гривень за тисячу кубічних метрів. Це навіть з урахуванням корупційної складової", - вважає він.

 
Коментарі (4)
Коля Пухов
27 Травня 2016 p. 21:43
Отримавши платіжки за квітень 2016 року споживачі були неприємно здивовані безпідставним значним зменшенням субсидій порівняно з попередніми місяцями. Думаю, що одночасне підвищення тарифів та зменшення або скасування субсидій приведе до повної відмови від оплати комунальних послуг.
Коля Пухов
27 Травня 2016 p. 21:44
Коли нарешті закінчаться ці здирництва: при сплаті комунальних "Укрпошта" бере додаткову плату (комісію) по 3 - 5 грн. за кожну квитанцію ,а комунальних квитанцій зараз приходиться оплачувати декілька (6-8 шт.), тобто , тільки за внесення плати треба викинути зайве 20-40 грн.
Коля Пухов
01 Червня 2016 p. 18:10
Особливо неприємна ситуація з комунальними платежами у тих, кого чиновники-можновладці спочатку примусово позбавили робочого місця по незалежним від працівника причинам ( в результаті так званих "ліквідацій" держпідприємств, установ, організацій), тобто спочатку забрали у людини заробіток, а потім штучно приписують цій людині уявний дохід, і на підставі цієї фальсифікації значно зменшують субсидію або взагалі її не нараховують.
Коля Пухов
01 Червня 2016 p. 18:19
Кожна держустанова (юридична особа) регулярно проходить процедуру так званої "ліквідації" -- після переобліку держустанова змінює код ЄДРПОУ. При цьому всі укладені договори , в тому числі і трудові, з "ліквідованою" держустановою стають не дійсними.----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- "Ліквідація" держустанов є не чим іншим, як законодавчо закріпленим шахрайством: ви можете уявити ситуацію, щоб людина, яка уклала багато угод з іншими людьми і організаціями , раптом за своїм бажанням змінила свій паспорт, і тільки завдяки цьому відразу позбулася усіх своїх боргів і обов"язків по укладеним угодам? Звісно, такого бути не може. Але усі держустанови саме у такий шахрайський спосіб звільняються від своїх боргів і обов"язків по раніше укладеним договорам і угодам.