ГоловнаКоментаріТарифи ЖКГАльтернативна енергетика для бюджетників спровокує підвищення тарифів

Альтернативна енергетика для бюджетників спровокує підвищення тарифів

Пропозиція Кабміну та відповідний законопроект щодо забезпечення бюджетних організацій альтернативними видами енергії виправдана бажанням економ газу. Однак, це, в свою чергу, приведе до підвищення тарифів, а відчутного результату зниження споживання газу

Ініціатива Кабінету Міністрів щодо введення трирічних контрактів на поставки альтернативної енергії бюджетним організаціям хоч і покликана економити газ, однак крім того, передбачає і підвищення тарифів. Таку думку висловив експерт з енергетичних питань Юрій Корольчук, передає «Голос Столиці».

«Держава буде гарантувати те, що тариф буде підвищений для цієї школи і вона буде платити більший тариф, держава, можливо, навіть буде компенсовувати частину цього тарифу, буде певна дотація. Це рішення Кабміну гарантує, що той приватний інвестор отримає потім ці гроші назад, тобто п'ять років буде, наприклад, діяти такий тариф. Сам той факт, що це буде рухати тарифи в сторону підвищення, це на жаль, однозначно». – зазначив пан Корольчук.

В той же час, експерт також наголошує, що все ж реалізація такого проекту в Україні виправдана. Метою все ж залишається зменшення споживання газу. Однак, бюджетні організації використовують замало «блакитного» палива, щоб відчути економію, перевівши таких споживачів на альтернативні види енергії.

«Закон цей є шляхом до економії газу і переведення на нові правила тих бюджетних організацій, що фінансуються з бюджету, виглядає доцільним. З іншої сторони, великого ефекту досягнути не вдасться, тому що бюджетні організації споживають небагато газу в масштабах країни. Безумовно, це також економія, ініціатива уряду до певної міри підтримує розвиток альтернативних джерел енергії. Але насправді вона більше буде захищати права інвесторів, які захочуть вкласти гроші у цей бізнес, оскільки «зелений тариф», який визначається і гарантується законом, є доволі вигідний. Та гарантія на п'ять років, яку буде фактично видавати Кабмін, буде також мати на увазі ті інвестиції, які певна компанія вкладе в переведення, наприклад, школи на використання енергії вітру або біогазу чи біомасла», - зуважив експерт.

Читайте також: Чи приборкають українці енергію сонця?!

Однак, найголовнішою проблемою реалізації проекту переведення бюджетних організацій на альтернативну енергію все ж залишається фінансування. Крім того, досі не відомо, чи вистачить в Україні потужностей для забезпечення альтернативними видами енергії споживачів. Адже відповідні розрахунки в країні не проводились.

«Не можна сказати, що є чіткі обрахунки, чітке розуміння, де взяти гроші на реалізацію отаких масштабних проектів, щоби перевести частину комунального господарства, бюджетних організацій, населення на альтернативні джерела. Тобто тут перше питання буде гроші, адже немає коштів і нема таких інвесторів, а друге те, що в будь-якому випадку, навіть при такій ціні на газ, споживачеві ефективніше просто спалювати його, тобто мати сучасний котел, утеплену квартиру, утеплений будинок. На жаль, світовий досвід показує, що країни, регіони переходять на використання природного газу, але в ефективному напрямку, відмовляючись частково від вугілля, від інших джерел. Їх використовують більше для виробництва електроенергії, в тому числі і відновлювані джерела енергії», - резюмував експерт з енергетичних питань.

Як повідомляла «Україна Комунальна» раніше, позбутися енергодефіциту в Україні можливо шляхом використання гідроенергетичного потенціалу. Зокрема, будівництво каскадів малих ГЕС на Дністрі може вирішити питання дефіциту енергії прилеглих регіонів та врятувати їх від підтоплень.

 
Коментарі (0)