ГоловнаПублікаціїАльтернативна енергетикаЧи приборкають українці енергію сонця?!

Чи приборкають українці енергію сонця?!

Влітку Україна зробила крок до забезпечення конкурентних умов виробництва електроенергії з альтернативних джерел. Тепер посадовці очікують не лише розвитку галузі, але й переходу домогосподарств на альтернативну енергію. Та чи стануть дійсністю прогнози?!

Влітку українська альтернативна енергетика «зажила» за новими правилами. У липні набув чинності Закон України №514-VIII «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення конкурентних умов виробництва електроенергії з альтернативних джерел енергії».

Зауважимо, цим документом парламентарі внесли змін до Законів України «Про альтернативні види палива», «Про електроенергетику» та «Про засади функціонування ринку електричної енергії України». Зокрема:
 
- були наближені до середньосвітових рівні «зеленого» тарифу на електроенергію, яка виробляється з використанням альтернативних джерел енергії; 
 
- скасовані пільги щодо приєднання об'єктів електроенергетики, котрі здійснюють виробництво електричної енергії з альтернативних джерел, та вимоги щодо місцевої складової як такої, що суперечить вимогам міжнародних договорів, ратифікованих Україною; 
 
- встановлені розміри винагороди у вигляді надбавки до «зеленого тарифу» за використання складових українського виробництва при проектуванні та будівництві об'єктів енергетики на альтернативних джерелах енергії; 
 
- вирішені проблеми надмірного стимулювання розвитку виробництва електричної енергії з енергії сонячного випромінювання та недостатнього стимулювання біоенергетики та геотермальної енергетики; 
 
- простимульовано приватні домогосподарства до запровадження технологій виробництва електричної енергії не лише з енергії сонячного випромінювання, а й з енергії вітру. 
 
 
Тож, нардепи та урядовці задоволені собою та очікують невдовзі не лише розвитку галузі загалом, але що на альтернативну електроенергію в межах домогосподарств переходитимуть і пересічні українці. «Ми зменшуємо суттєво  тарифи на сонячну енергію, ми залишаємо, не підвищуємо  ціни на жодний із видів енергії: вітер, біомаса, біогаз, гідроенергетика, - і даємо можливість спростити процедури для того, щоб ці напрямки відновлюваної енергетики розвивалися. Також передбачаються ще ряд норм, які дають можливість відновлювальній енергетиці розвиватися інтенсивно в Україні, тому що це – основний тренд, який сьогодні є в глобальному енергетичному ринку» - як приклад, заявляв під час прийняття проекту Закону перший заступник голови Комітету ВР з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Олександр Домбровський.
 
При цьому варто зауважити, що в Україні і до набуття чинності Закону №514-VIII окремі громадяни переходили на використання електроенергії з альтернативних джерел. Практик не так багато, як хотілося б, але вони є. Якщо говорити про використання енергії сонця, то українці майже в кожному регіоні вже змогли оцінити переваги від встановлення як мінімізованих, поодиноких батарей, так і повноцінних електростанцій. 
 
Так, на Кіровоградщині, до прикладу, в Олександрівці місцевий мешканець облаштував дах свого будинку декількома сонячними батареями, що дало йому можливість щоденно виробляти від 4 до 7 кВт. Практично – забезпечити роботу популярних електроприладів у денний час. 
 
На Буковині пішли далі. Зокрема, мешканка м. Кіцмань поблизу свого будинку зібрала сонячну електростанцію із 80 панелей потужністю у 20кВт. Виробленої такою станцією електроенергії - з надлишком, тож жінка продає її місцевому обленерго.
 
 
Однак, за словами експертів, найближчим часом буму зі встановлення в межах домогосподарств сонячних батарей не буде. «Мені б хотілося сказати, що так, дійсно, ось зараз українці швидко, масово почнуть будувати сонячні електростанції. Мені б хотілося, щоб це було реалізовано, але, на жаль, цього не станеться. Найближчим часом - точно. Для цього потрібно щонайменше декілька років. Тут навіть прогнозувати якийсь термін дуже важко. Чому? Тому що це тісно пов’язано із загальним станом економіки країни, який впливає на доходи громадян» - зокрема зазначає експерт «України Комунальної», директор Фонду екологічний інвестицій Олексій Хабатюк.
 
За його словами, достатнім підґрунтям для масового встановлення в Україні на дахах будинків чи в межах приватних господарств сонячних електростанцій потрібно чотири фактори: державна підтримка, державні цілі з розвитку відновлювальних джерел, дороговизна традиційних енергоресурсів та високі доходи населення. «З усього переліченого у нас є поки що бажання, тобто ціль. Державна підтримка як така існує лише на рівні законодавства. При цьому про фінансову підтримку мова не йде, тому що  «зелений» тариф є фінансовим зобов’язанням держави, а він фактично перекладається на інших споживачів – навіть не приватних, а юридичних осіб» - пояснює експерт.
 
Водночас пан Хабатюк зауважує, що на противагу наявній цілі основною перешкодою для масового переходу українців в межах домогосподарств на використання енергії сонця є останній фактор – їхні доходи. «Найбільш популярна в Україні за останні півтора роки електростанція потужністю у 10кВт коштує приблизно 12 тис. євро. 12 тис. євро для країни, в якій середній дохід, навіть з урахуванням тіньових доходів, на домогосподарство складає приблизно 10-12 тис. грн (близько 500 євро) - це серйозне провалля» - говорить експерт.
 
Поміж тим, на його думку, в Україні все ж є невеликий прошарок людей, які будуть драйвером реалізації подібних проектів. «Їх буде небагато, якщо дивитися на масовий ринок. Не десятки тисяч, але забезпечити рівень, наприклад в тисячу інсталяцій на рік,  можливо» - переконаний пан Хабатюк.
 
До масовості у цьому напрямку, за словами експерта, наразі може призвести лише кілька факторів: або загальне покращення економіки країни (якщо підвищуватиметься рівень доходів громадян, розвиватиметься і ринок альтернативної енергетики), або податкове стимулювання (введення, до прикладу, податкової пільги).
 
Катерина Ляшевська
 
Коментарі (0)