ГоловнаВибір редакціїЕлектроенергетикаАмериканці вітають зміни українського енергоринку

Американці вітають зміни українського енергоринку

Американські експерти підтримують прагнення України до змін у функціонуванні ринку електроенергії на законодавчому рівні. Зокрема, високо оцінюють законопроект про ринок електроенергії України.

Американська торговельна палата в Україні високо оцінила законопроект про засади функціонування українського ринку електроенергії. Про це заявив президент Американської торговельної палати в Україні Хорхе Зукоскі, - повідомляє «Укрінформ».

«Проект Закону України «Про засади функціонування ринку електричної енергії України», наданий для ознайомлення, відповідає директивам ЄС, передбачає створення конкурентного ринку електроенергії на основі вільного вибору енергопостачальника споживачем, рівності прав на продаж та купівлю електричної енергії, можливості доступу до електричних мереж, та передбачає створення ринку двосторонніх договорів, ринку «на день вперед» і балансуючого ринку, який базується на принципах відкритості та конкуренції», - зазначив пан Зукоскі.

На його думку, прийняття документа найближчим часом буде важливим кроком для виконання Україною її міжнародних зобов'язань, яскравим виявом діяльності, спрямованої на гармонізацію законодавства та приведення його до європейського.

Читайте також: Європейські перспективи української енергетики

У свою чергу голова підкомітету з питань електроенергетики Комітету Верховної Ради України з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Андрій Павелко зазначив: «В комітеті оброблено всі зауваження до законопроекту, і ми вийшли на фінішну пряму для його прийняття».

Нагадаємо, з 1 лютого 2011 року Україна є членом Енергетичного співтовариства. З метою забезпечення виконання Україною взятих на себе зобов'язань перед європейською спільнотою за ініціативою народних депутатів Ігоря Глущенка та Миколи Мартиненка до Верховної Ради було внесено проект Закону України «Про засади функціонування ринку електричної енергії України» (№0916).

Як повідомляла «Україна Комунальна» раніше, ЄС позитивно оцінює прагнення України до реформи енергетичного ринку. Зокрема, на думку експертів, імплементація європейських норм і правил допоможе Україні змінити ринок і підвищити енергетичну безпеку країни.

 
Коментарі (0)