ГоловнаНовини ЖКГФінансування ЖКГАМКУ оштрафував ряд найбільших енергокомпаній за змову при встановленні цін на вугілля

АМКУ оштрафував ряд найбільших енергокомпаній за змову при встановленні цін на вугілля

Антимонопольний комітет оштрафував ряд найбільших енергокомпаній за змову при встановленні цін на вугілля в 2016-2019 роках на загальну суму 775,48 млн грн, в тому числі компанії холдингу ДТЕК Ріната Ахметова
Антимонопольний комітет оштрафував ряд найбільших енергокомпаній за змову при встановленні цін на вугілля в 2016-2019 роках на загальну суму 775,48 млн грн, в тому числі компанії холдингу ДТЕК Ріната Ахметова оштрафовані на 552,94 млн гривень, про це повідомила прес-служба АМК .
 
У тому числі держпідприємство "Держвуглепостач" оштрафовано на 22,86 млн грн, ТОВ "ДТЕК Трейдинг" - на 163,45 млн грн, АТ "ДТЕК Дніпроенерго" - 125,47 млн ​​грн, АТ "ДТЕК Західенерго" - 172,97 млн грн, ТОВ "ДТЕК Східенерго" - 91,05 млн грн, ПАТ "Центренерго" - на 205,84 млн грн, ПрАТ "Черкаське хімволокно" - на 14,42 млн грн.
 
АМКУ встановив, що деякі учасники ринку енергетичного вугілля за рекомендацією Міністерства енергетики та вугільної промисловості синхронно підвищували ціни в 2016-2019 роках.
 
Так, Міненерго рекомендувало держпідприємствам підвищити граничний рівень ціни вугільної продукції для потреб ТЕС і ТЕЦ до відповідного рівня. При цьому на нарадах присутні також представники приватних компаній-постачальників і споживачів енергетичного вугілля.
 
Підприємства-учасники нарад поставляли більше 80% всього енергетичного вугілля для потреб ТЕС і ТЕЦ. На цих же нарадах були присутні також виробники електричної енергії (ТЕС і ТЕЦ), які споживають більше 95% всього енергетичного вугілля, що використовується для потреб цієї галузі.
 
Через деякий час відповідачі вказували в угодах ціни на поставку енергетичного вугілля, схожі з тими, які визначалися на нарадах в Міністерстві.
 
За даними АМКУ, така ситуація тривала майже три роки, хоча Міненерговугілля не мало повноважень рекомендувати рівень граничних цін, оскільки в Україні продаж енергетичного вугілля здійснюється на ринкових умовах.
 
Крім того, в іншій справі, де фігурантами є окремі учасники зазначеного ринку, АМКУ виявив факти, що динаміка зміни ціни у постачальників вугілля - ТОВ "ДТЕК Трейдинг" і ДП "Держвуглепостач" - відповідає динаміці зміни граничної ціни. При цьому на ринку енергетичного вугілля були відсутні об'єктивні причини для одночасної зміни його ціни, підкреслюють в Комітеті.
 
Аналіз середньозважених базових цін також свідчить, що в період серпень 2016- го - червня 2019 року "ДТЕК Дніпроенерго", "ДТЕК Західенерго", "ДПЕК Східенерго", "Черкаське хімволокно" та "Центренерго" купували вугілля за базовим цінами, схожими з граничними цінами, визначеними на нарадах в Міненерговугілля.
 
АМКУ зазначає, що це свідчить про дії, які є порушенням закону "Про захист економічної конкуренції".
 

"При розгляді справи Комітет проаналізував собівартість видобутку вугілля, його ціни відповідно до біржовими котируваннями, коливання курсу валют і податкове навантаження. Співвідношення зазначених факторів з цінами, визначеними на нарадах в Міненерговугілля, спростовує наявність об'єктивних причин для вчинення таких схожих дій", - підкреслюється в повідомленні. 

 
Коментарі (0)