ГоловнаНовини ЖКГГазопостачанняАМКУ просить «Нафтогаз» не вводити в оману споживачів продукту «Газовий запас»

АМКУ просить «Нафтогаз» не вводити в оману споживачів продукту «Газовий запас»

Антимонопольний комітет України провив аналіз та встановив, що інформація, розміщена на сайті НАК «Нафтогаз України» щодо продукту «Газовий запас», не містить повних та точних умов Додаткової угоди, яку має підписати споживач
Нещодавно НАК «Нафтогаз України» запропонував побутовим споживачам про можливість зекономити на опаленні взимку – скориставшись продуктом «Газовий запас» в рамках акції «ТвояEнергонезалежність».
 
За умовами продукту споживач може придбати до 25 тис м3 газу у вересні за низькою літньою ціною і використати його протягом опалювального сезону. Це потребує деяких зусиль – звернутися до газзбуту, підписати додаткову угоду, внести передоплату. Очікувана вигода – користуватися дешевим газом під час опалювального сезону, сплачуючи лише вартість його транспортування/розподілу. Пропозиція діє до 25 вересня.
 
Антимонопольний комітет України провив аналіз та встановив, що інформація, розміщена на сайті газопостачальної компанії «Нафтогаз України» щодо продукту «Газовий запас», не містить повних та точних умов Додаткової угоди, яку має підписати споживач. Про це повідомила пресслужба АМКУ на свої сторінці у Фейсбук.
 
Відповідно до угоди:
 
- споживач, сплачуючи постачальникові кошти з розрахунку замовлених обсягів природного газу за ціною, визначеною в цій угоді, набуває право отримати ці обсяги в період з 1 жовтня 2019 до 31 березня 2020 року виключно у випадку, якщо діючі на момент постачання ціни будуть вищими, ніж ціна, за якою було здійснено передоплату;
 
- у разі, якщо протягом того ж періоду ціна на природний газ буде нижчою за ціну, за якою було здійснено передоплату, побутовому споживачу необхідно буде додатково оплатити вартість спожитого природного газу, незважаючи на наявність передплаченого об’єму природного газу.
 
"Якщо ціна на газ взимку буде нижчою, ніж оплачена за акцією у вересні, то доведеться оплатити новий об’єм газу за новою, хай і нижчою, ціною. А за вже придбаний кошти не повернуться – просто цей об’єм «чекатиме», поки ціна знову підвищиться. А якщо ціна так і залишатиметься нижчою, то перерахунок буде можливий лише після 1 квітня. І це не просто теорія: діюча ціна на природний газу для населення у серпні 2019 року складала 4770 грн за 1 000 м3 і була на 226 грн нижчою за ціну по акції «Твоя енергонезалежність»", говориться у пояснені АМКУ.
 
Висновок: споживач, не маючи повної та точної інформації, може бути введений в оману.
 
 
Також зазначено, що Національна комісія, яка здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, не затверджувала Додаткову угоду до цього договору та викладені в ній умови.
 
Антимонопольний комітет рекомендував НАК «Нафтогаз України» та регіональним газопостачальним компаніям при здійсненні комунікації щодо акції "Газовий запас" припинити поширення неповної та неточної інформації, оскільки це містить ознаки порушення Закону України «Про захист від недобросовісної конкуренції».
 

Одночасно Комітет звернувся до НКРЕКП з пропозицією вжити заходів щодо забезпечення контролю за дотриманням газопостачальними компаніями ліцензійних умов. 

 
Коментарі (0)