ГоловнаНовини ЖКГТарифи ЖКГАМКУ відмовився розслідувати «Роттердам +»

АМКУ відмовився розслідувати «Роттердам +»

"Енергоатом" вказав Антимонопольному комітету на антиконкурентні дії НКРЕКУ у вигляді надання окремим компаніям переваг, які ставлять їх у привілейоване становище

 

Антимонопольний комітет відмовив держкомпанії "Енергоатом" в розгляді справи про можливе порушення конкурентного законодавства в діях НКРЕКУ щодо прийняття постанови №289 "Про затвердження Порядку формування прогнозованої оптової ринкової ціни електричної енергії".

Про це АМКУ повідомив "Енергоатому" листом від 17 квітня, копія якого є в розпорядженні видання Наші гроші.

"Енергоатом" вказав Антимонопольному комітету на антиконкурентні дії НКРЕКУ у вигляді надання окремим компаніям переваг, які ставлять їх у привілейоване становище стосовно інших учасників ринку

Як зазначено в документі, за час дії постанови з березня 2016 по квітень 2019 року, частка "Енергоатома" на ринку генерації електроенергії зросла з 53 до 54%. При цьому тариф атомників виріс тільки з 47 до 57 копійок за кВт / год, тобто менше ніж на чверть. За той же період частка теплової генерації зменшилася з 32 до 30%, але тариф виріс з 88 до 177 копійок за кВт / год, тобто в 2 рази.

Таким чином, приріст тарифу теплогенерації при падінні її частини в загальному виробленні виявився більш, ніж в 10 разів більше від приросту "атомного" тарифу.

З наведених даних АМКУ зробив висновок, що за цей час на ринку не відбулося перерозподілу часток між учасниками ринку генерації.

Також АМКУ відзначив, що в постанові №289 індикативну ціну вугілля визначають на підставі середньої ціни в портах "Амстердам-Роттердам-Антеверпен" за 12 місяців. У методиці, затвердженій постановою №990, ціна на ураносодержащих сировину визначається з довгострокових і короткострокових котирувань. З цього АМКУ робить висновок, що в зазначеній постанові однакові підходи і принципи до формування розміру паливної складової в тарифі на електроенергію, що виробляється виробниками, які працюють за ціновими заявками.

Тому, незважаючи на різний зростання тарифів для різних виробників електроенергії, АМКУ зробив висновок про "відсутність негативного впливу постанови №289 на економічну конкуренцію", і на цій підставі відмовив "Енергоатому" в розгляді справи.

У квітні 2017 року НАБУ повідомило, що початок досудове розслідування за фактом зловживання службовим становищем посадовими особами НКРЕКУ. При цьому НКРЕКУ приховує від НАБУ фактичні дані, які вводилися в формулу для розрахунку вартості вугілля.

 

 
Коментарі (0)