ГоловнаВибір редакціїКоментаріАнтинаукова нафтогазова фантастика

Антинаукова нафтогазова фантастика

Перед нами розігрується чергова газова містифікація нарівні з уже усталеними містифікаціями про сланцевий газ і LNG-термінали

За підсумками 2011 р. державні нафтогазовидобувні компанії, об'єднані під дахом НАК «Нафтогаз України», заявили про те, що Україна шляхом інтенсифікації додатково видобула 1,2 млрд куб. м природного газу і 638 тис. тонн нафти і газового конденсату. Невже «покращення життя вже сьогодні» настало і в енергетичній галузі?

Коментує експерт Інституту енергетичних досліджень Юрій Корольчук.

Перед нами розігрується чергова газова містифікація нарівні з уже усталеними містифікаціями про сланцевий газ і LNG-термінали. На цей раз містифікація більш сумна, тому що за великим рахунком видобуток газу на суші – це єдиний реальний газовий актив України, який можна розвивати як альтернативу російському газу. І якщо його остаточно занедбати, що робиться зараз, то можна впевнено йти назустріч «Газпрому» з високо піднятими руками.

Достеменно відомо з офіційних повідомлень Міненерго, що в 2011 році видобуток газу збільшився на 0,4% - до 20,1 млрд куб. м.

Але компанії, які входять в «Нафтогаз України», знизили видобуток газу на 1,2% - до 18,1 млрд куб. м. Збільшити видобуток вдалося лише завдяки зусиллям приватних компаній, які в 2011 р. видобули 2,02 млрд куб. м газу – на 18% більше, ніж у 2010 р.

За іронією долі рівно два роки тому в 2010 р. директор «Укргазвидобування» Юрій Борисов жорстко критикував уряд Тимошенко саме за штучну інтенсифікацію видобутку газу під час газової кризи в січні 2009 р. Борисов називав інтенсифікацію «виснаженням родовищ» і «варварським використанням надр». Сьогодні ж «Нафтогаз України» ще й хвалиться своїм «варварським» виснаженням запасів газу.

Про те, що методи інтенсифікації не є панацеєю, свідчить і той факт, що по свіжих підсумками видобуток газу в січні 2012 р. до січня 2011 р. скоротився на 0,5% - до 1,7 млрд куб. м.

Окремо слід сказати про видобуток нафти. Стверджуючи про стабілізацію видобутку нафти «Нафтогаз Україна» забув згадати, що більшу частину цього ресурсу (90%) видобуває компанія «Укрнафта», яку контролює група «Приват» Ігоря Коломойського. За останні три роки (2009-2011) «Укрнафта» скоротила видобуток нафти на 25% - з 2,7 млн ​​т до 2,1 млн т. Тобто «Нафтогаз України» свідомо виступає адвокатом «Укрнафти», яка неефективно використовує ресурси компанії .

Така стабілізація видобутку газу та нафти Україні не потрібна. Після двох-трьох років інтенсифікації українська видобуток газу і нафти стане на шлях колапсу і смерті. І тоді вже ні президент Янукович, ні прем'єр Азаров не побачать збільшення видобутку газу ні до 22 млрд кубометрів (обіцяних Бойком), ні тим більше до бажаних 30-35 млрд куб. м.

 

Довідка:

Інтенсифікація видобутку нафти і газу – це комплекс заходів, за допомогою яких скорочуються терміни розробки та експлуатації газових і нафтових родовищ для збільшення видобування запасів. Найбільш поширені методи інтенсифікації припливу газу та нафти: 1) гідравлічний розрив пласта, 2) соляно-кислотна обробка, 3) детонація в пласті вибухової речовини, 4) акустичний вплив великої потужності на зону пласта.

 
Коментарі (0)