ГоловнаНовини ЖКГТеплоенергетикаАзербайджанський газ Україні поки «не світить» – експерт

Азербайджанський газ Україні поки «не світить» – експерт

Перспективи отримувати азербайджанський газ найближчим часом Україна не має: в реалізації «Південного газового коридору» не вирішені певні правові питання і немає коштів для довгострокових інвестицій у проект

Експерт з енергетичних питань Валерій Боровик вважає, що перспективи отримувати азербайджанський газ найближчим часом Україна не має. По-перше, в реалізації «Південного газового коридору» не вирішені певні правові питання і Росія може накласти вето на проект, по-друге, в Україні наразі немає коштів для довгострокових інвестицій в проект «Південного газового коридору».

«У побудові цього потоку (Південного – Ред.) є свої проблеми. По-перше, у проекті не розподілено й не врегульовано правові відносини між Каспійськими державами. Росія може накласти вето, тому що немає кінцевого документу про делімітацію водних просторів. По-друге, у цей проект мають бути досить серйозні інвестиції. При цьому він буде транспортувати не настільки великий об'єм газу. Тому говорити про те, що ми готові вкласти гроші, якщо він буде відгалуженням до терміналу у Грузії – це ділити шкуру невбитого ведмедя», – зазначив співрозмовник агентства.

За словами експерта, цей проект зараз у розвитку, але в не настільки серйозному, щоб казати, що він за рік-два буде прийнятий до роботи.

Крім того, за словами В.Боровика, є ще одне дуже важливе питання: де Україна візьме кошти для Південного газового коридору? «Давайте чесно скажемо: НАК «Нафтогаз України» – у передбанкрутному стані. Банкрутство його не відбулося досьогодні, тому що уряд постійно збільшує статутний капітал своїми вливаннями, який потім іде на розрахунки за російський газ. Тобто сьогодні діяльність НАК «Нафтогаз України» завдяки діяльності Міністерства палива та енергетики, а також керівників самої НАК «Нафтогаз України» – вона є неефективна», – зауважив він.

«Якщо б можна було сказати, що завдяки тому, що зараз вкладемо десятки чи сотні мільйонів доларів у той (Південний газовий коридор – Ред.) проект, ми зекономимо потенційно через певний період певну суму. Але ці гроші потрібно вкласти зараз. Тобто потрібно мати кошти, для того щоб платити за той проект, і ще й паралельно сплачувати за дорогий російський газ», – резюмував В.Боровик.

Нагадаємо, Президент Азербайджану Ільхам Алієв пропонує Україні активізувати переговори з Євросоюзом щодо транзиту газу в Європу. Азербайджан зацікавлений в участі України в Південному газовому коридорі та в поставках газу в нашу країну.

Під час зустрічі з головою Верховної Ради України Володимиром Литвином у Баку він заявив про необхідність спільними зусиллями забезпечити вихід азербайджанського газу на український ринок.

Президент Азербайджану зазначив, що «є хороші перспективи двостороннього співробітництва в енергетичній сфері, зокрема в частині Південного газового коридору». «Україна має стати частиною цього проекту. Це було б корисним з політичної та практичної точки зору», – сказав він.

 

Джерело:  УНН

 
Коментарі (0)