ГоловнаНовини ЖКГПодіїБалога просить виділити 65 млн грн на Дунайську дамбу

Балога просить виділити 65 млн грн на Дунайську дамбу

Нині найбільш вірогідні підняття рівнів води до критичних позначок спостерігатимуться у басейні річки Прип’ять, зокрема на півночі Волинської області та Рівненській області та у місті Луцьк.

Міністр надзвичайних ситуацій  Віктор Балога звернувся до Прем’єр-міністра України Миколи Азарова з проханням виділити 65 мільйонів гривень для проведення робіт з реконструкції дамби вздовж української ділянки річки Дунай, а також ремонту декількох шлюзів, що знаходяться в аварійному стані. Про це сьогодні під час брифінгу повідомив директор Департаменту цивільного захисту Василь Квашук.

Він зазначив, що з 2010 року дамба була частково відремонтована, але роботи незавершені, тому міністерство наполягає на виділенні коштів з резервного фонду державного бюджету для проведення заходів, що забезпечать безаварійний пропуск повені на українській частині річки Дунай.

В.Квашук також зазначив, що протягом 1-4 березня внаслідок продовження повільного сніготанення, невеликих опадів і руйнування льодового покриву триває ріст рівнів води на українській ділянці Дунаю.

«Біля Вилкова до критичної відмітки виходу води на заплаву залишається 77 см. Біля Ізмаїлу та Рені проводилися минулого тижня роботи з видалення криги та спуску її в море. Там працюють два криголами, а також буксири, які ламають лід і проводять пасажирські кораблі та вантажні баржі вгору по Дунаю», - сказав він.

Також, за його словами, проходження максимального водопілля на Дунаї очікується в другій половині квітня. Це призведе до підтоплення окремих господарських об’єктів в портах Рені та Ізмаїла, а також ділянок міста Вилкове, що знаходяться в низині. Він також додав, що підйоми рівнів води спостерігаються на майже усіх річках України.

«Особливо це проявилося на території Західної України – у Волинській області в басейні річки Прип’ять, де в районі Любешіва вода вийшла на заплаву і підтопила заплавні землі. Крім того, внаслідок затору льоду на Дністрі біля Заліщіків рівень води піднявся на 1,23 см, а на початку Дністровського водосховища - до 1,57 см. Це спричинило підняття води в річці Дністер, але вона не вийшла вище критичних позначок, тобто підтоплення господарських об’єктів не було», - додав В.Квашук.

Нині найбільш вірогідні підняття рівнів води до критичних позначок спостерігатимуться у басейні річки Прип’ять, зокрема на півночі Волинської області та Рівненській області та у місті Луцьк. Також вода підніматиметься і виходитиме на заплаву в басейні річки Західний Буг - у Сокальському районі та Червонограді, на сході України - у басейні річки Сіверський Донець, зокрема річці Айдар. Тут рівні води прогнозуються вищі за норму і близькі до критичних позначок - підтоплення і виходу на заплаву.

Джерело - УНН

 
Коментарі (0)