ГоловнаНовини ЖКГЖитлоБанки все ще бояться видавати іпотеку

Банки все ще бояться видавати іпотеку

Інвестиційний банкір Сергій Фурса назвав причини, за якими українські банки не видають іпотеку

 

 

 

Інвестиційний банкір Сергій Фурса назвав причини, за якими українські банки не видають іпотеку. Про це він сказав в ефірі каналу Україна 24, повідомляє Хвиля.

Експерт зазначив, що у банків немає стимулу кредитувати іпотеку, оскільки іпотечні програми не впливають на економіку.

«Зараз в рік у нас на ринку нерухомості полягає 300 тис. Договорів. 8 тис. Іпотечних договорів - це 3% з того, що відбувається на ринку нерухомості. Це ніяким чином не вплине на систему, економіку, процеси. Наприклад, в США в 2019 році 95% всіх договорів на ринку нерухомості відбувається із залученням банку. Таким чином, поки у нас не буде домінувати банківське кредитування при будь-яких умовах купівлі-продажу нерухомості, у нас не буде ефекту, і ми не зможемо сказати, що іпотечні програми впливають на економіку », - зазначив Сергій Фурса.

Інвестиційний банкір розповів, що в Україні необхідно створити такі ринкові умови, при яких банки не будуть боятися видавати кредити на придбання житла.

«Потрібно, щоб це була не штучно створена програма з 7%, яка несистемна, а просто штучно створили, і думаємо, що це якось допоможе полетіти. Ні, не полетить, воно так не працює. Повинні бути створені спільні ринкові умови такі, щоб банки не боялися видавати кредити », - пояснив експерт.

Сергій Фурса поінформував, що банки, незважаючи на надлишок готівки, бояться кредитувати іпотеку, оскільки законодавчо не захищені.

«Зараз в чому проблема? У банків повно грошей, створювати можна багато додаткових послуг, у банків 200 млрд ліквідності, але вони просто не кредитують, вони бояться. І на наступному тижні депутати ухвалять законопроект, який вб'є іпотеку на багато років, а саме - продовжать мораторій на старі іпотечні кредити, щоб банки не могли забрати. Банкам чітко показують, що вони не захищені і нічого не зможуть зробити як за старими, так і за новими кредитами, це дестимулює банки дивитися в цей бік », - акцентував інвестиційний банкір.

Нагадаємо, за даними ЛУН, середня вартість однокімнатної квартири в новобудовах Києва площею 42 км. м становить 1 422 277 гривень, ціна двокімнатних квартир площею 64,7 кв. м в середньому стартує від 1 964 250 гривень. Тим часом, вартість трикімнатних квартир в новобудовах Києва площею 90,4 кв. м становить 2 705 668 гривень. У передмісті середня вартість квартир виглядає наступним чином: однокімнатна квартира площею 36,8 кв. м - 752 250 гривень; двокімнатна квартира площею 57,4 кв. м. посилання - 1 103 292 гривні; трикімнатна квартира площею 80,6 кв. м - 1 510 600 гривень.

Як повідомляла «Хвиля», згідно зі статтею 26 Закону України «Про житлово-комунальні послуги», у разі несвоєчасного здійснення платежів за житлово-комунальні послуги споживач зобов'язаний сплатити пеню розміром, встановленому в договорі, проте не вище 0,01 відсотка суми боргу за кожен день прострочення. При цьому загальний розмір сплаченої пені не може перевищувати 100 відсотків загальної суми боргу. Нарахування пені починається з першого робочого дня, наступного за останнім днем ​​граничного строку внесення плати за житлово-комунальні послуги. До того ж пеня не нараховується за умови наявності заборгованості держави за надані населенню пільги та житлових субсидій або наявності у споживача заборгованості з оплати праці, підтвердженої належним чином.

 

 

 

 
Коментарі (0)