ГоловнаНовини ЖКГАльтернативна енергетикаБельгійський виробник ВІЕ позивається до України за $79 млн

Бельгійський виробник ВІЕ позивається до України за $79 млн

Виробник поновлюваної енергії SREW N.V. звертається до міжнародного арбітражного суду з позовом до України, щоб повернути 79 мільйонів доларів

 

Виробник поновлюваної енергії SREW N.V. звертається до міжнародного арбітражного суду з позовом до України, щоб повернути 79 мільйонів доларів, які, як він стверджує, втратив, коли Україна знизила тарифи на "зелену" енергію згідно з документом на сайті Кабінету міністрів.

Багато інвесторів у вітряні та сонячні електростанції було залучено в Україну високим фіксованим тарифом на відновлювану електроенергію. Але країна ледве платила всім, і її борги зростали. У липні 2020 року український уряд вирішив зменшити тариф, щоб легше було розплатитися з боргами.

Деякі розробники відновлюваних джерел енергії неохоче погодилися зниження тарифу за погашення заборгованості. Багато інших, таких як SREW N.V., не погодилися.

Компанія вважає, що Україна «необґрунтовано та непослідовно зруйнувала законодавче регулювання у галузі відновлюваної енергетики» і при цьому ущемила її права. SREW N.V. також стверджує, що Україна порушила міжнародну угоду про захист інвестицій із Бельгійсько-Люксембурзьким економічним союзом.

SREW N.V. інвестувала у Дніпровсько-Бузьку вітряну станцію у Херсонській області. Максимальна потужність об'єкту складає 110 мегават.

У 2008 році в Україні було запроваджено пільговий тариф — гарантовану, деноміновану в євро ціну на електроенергію з відновлюваних джерел. Пільгові тарифи були популярними у всьому світі для стимулювання інвестицій у відновлювані джерела енергії.

Ці тарифи були одними з найвищих у Європі. Ближче до 2019 року багато міжнародних та вітчизняних компаній поспішили інвестувати у проекти із відновлюваних джерел енергії в Україні. Країна перейшла від виробництва 2% електроенергії за рахунок вітрової та сонячної енергії на початку 2019 року до більш ніж 8% всього через рік. За даними Експо Консалтинг, загальний обсяг інвестицій у відновлювані джерела енергії в Україні склав $9,6 станом на липень 2021 року.

Проте різке підвищення, високий тариф і те, як було структуровано енергетичний ринок, призвели до того, що Україна важко могла дозволити собі платити всім. Почали накопичуватися величезні борги.

У рамках угоди, підготовленої урядом у 2020 році, деякі виробники відновлюваної енергії погодилися на зниження тарифу на 7,5% -15%, якщо уряд пообіцяє виплатити борги на загальну суму 600 мільйонів доларів.

За словами експерта з енергетики Юрія Кубрушка, станом на початок 2021 року уряд повернув близько $238 млн (6,4 млрд гривень) у рамках цієї угоди.

2021 року «зелений» тариф був знову змінено на модель «feed-in-premium» через великі борги, які продовжує накопичувати Гарантований покупець — державна компанія, відповідальна за оплату всієї відновлюваної електроенергії.

 

 

 
Коментарі (0)