ГоловнаНовини ЖКГЕнергозбереженняБез енергоефективності витрати на субсидії можуть сягнути 75 млрд грн

Без енергоефективності витрати на субсидії можуть сягнути 75 млрд грн

Відповідно до маршрутної карти по енергоефективності необхідно прийняти ще три енергетичних законопроекти.

На сьогодні перед країною стоїть головне завдання – досягнення повної енергонезалежності. Україна витрачає понад 120 млрд гривень на бюджет оборони і безпеки, 245 млрд гривень – на пенсійний фонд, в державний бюджет закладено понад 47 млрд гривень – на субсидії. Це практично третина оборонного бюджету або 8 частина пенсійного фонду.  Випадку бездіяльності в даному напрямку, існує загроза збільшення бюджету на субсидії до 75 млрд гривень.Н

На цьому наголосив під час виступу у Верховній Раді Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко, передає Урядовий портал.

«Сьогодні стоїть дуже важливе питання щодо інвестування в енергоефективність. Якщо субсидії – це кошти, які безповоротно витрачаються державою на підтримку незахищених верств населення, то кошти, які спрямовуються в енергоефективність – це можливість в майбутньому не тільки зменшити енергоспоживання, а й можливість проінвестувати в економіку країни, малий і середній бізнес», - зазначив Геннадій Зубко.

На думку, Віце-прем’єр-міністра, інвестиції в енергоефективність допоможуть модернізувати і реанімувати житловий сектор, що вплине на розвиток будівельної галузі, інженерного напрямку, а також фахівців, які працюють на цьому ринку.

«Відповідно до маршрутної карти по енергоефективності, ми маємо прийняті ще три важливих енергетичних законопроекти у другому читанні та в цілому. Мова йде про закони України «Про комерційний облік комунальних послуг», «Про енергетичну ефективність будівель» та «Про ЖКП». Вони є дуже важкими, але саме ці закони дали можливість експертному середовищу, громадянському суспільству, народним депутатам і партнерам з ЄС, які допомагали у розробці законопроектів, прийняти ЗУ №417 і ЗУ №5598. Саме ці закони дадуть можливість сформувати базу споживачів, почати управляти своєю власністю не тільки в індивідуальних будинках, а й в багатоповерхових, зменшити енергоспоживання до 50кВ на 1м²», - наголосив Геннадій Зубко.

Віце-прем’єр-міністр підкреслив, що енергоефективність змогла консолідувати парламентарів і 278 голосів за ЗУ №5598 «Про Фонд енергоефективності» - тому підтвердженням. «Україна отримала можливість в першу чергу мати фінансові і технічні інструменти, які дають можливість зменшувати енергоспоживання українських родин. В цій роботі ми визначаємо як пріоритет при ринкових відносинах на ринку теплоенергетики, комунальних послуг саме зменшення платіжок українських громадян і їх оплати за помірну ціну. Це приклад того, як сьогодні живе Європа», - зазначив Геннадій Зубко.

«Я закликаю кожного народного депутата, який сьогодні хоче допомогти своїм виборцям, українським родинам врегулювати взаємовідносини на ринку, зробити справедливий облік і взаємовідносини між споживачем і надавачем послуг, надати технічні і фінансові інструменти, розробити оптимальну європейську модель, яка дасть можливість зменшити платіжки за споживання енергоресурсів – проголосувати за надзвичайно важливі енергетичні закони. Ці закони є пріоритетними для країни», - наголосив Віце-прем’єр-міністр.

 

 
Коментарі (0)