ГоловнаНовини ЖКГГазопостачанняБез України «Газпром» втратив спокій

Без України «Газпром» втратив спокій

Перекидання експортних обсягів газу з України на новий газопровід Nord Stream може дорого обійтися «Газпрому»

Експорт газу через газопровід Nord Stream може опинитися на межі рентабельності. У січні-вересні 2012 року транспортні витрати «Газпрому» вже зросли на 20%.

Ціна транзиту російського газу до Європи через Україну та Nord Stream (з РФ до Німеччини по дну Балтійського моря) в січні-вересні минулого року виросла на 20%, до 7,84 млрд дол, причому подорожчання вартості прокачування через Україну склало всього 5%, стверджує джерело у Міністерстві енергетики та вугільної промисловості.

Глава East European Gas Analysis Михайло Корчемкін розповів, що Nord Stream, потужність якого в жовтні подвоїлася до 55 млрд куб. м газу на рік, зараз завантажений приблизно на третину.

Експерт вважає, що зростання експорту по Nord Stream за рахунок скорочення транзиту через Україну виливається для монополії не тільки у високі платежі за прокачування (тарифи Nord Stream не розкриваються), щоб окупити новий газопровід. Справа у тому, що багато контрактів на транзит газу з європейськими країнами укладені на умовах take or pay, і зниження прокачування обертається для «Газпрому» штрафами.

Наприклад зі Словаччиною (найбільшим транзитером російського газу в Європі) у «Газпрому» контракт до 2029 року на транзит більше 900 млрд куб. м газу, однак реальний обсяг прокачування складе не більше чверті заявленого, впевнений пан Корчемкін.

Причому «Газпрому», для того аби витримати зростаючу конкуренцію на європейському ринку, доводиться знижувати ціни. На 2013 рік компанія знизила середню прогнозну ціну газу для Європи з 415 до 370 дол за 1 тис. куб. м.

Транспортна складова у ціні російського газу дуже велика, так як газ йде з Ямалу, розповідає глава напрямки світової енергетики у «Сколково» Тетяна Мітрова.

Якщо у Норвегії, головного конкурента «Газпрому» в Європі, транспортування в кінцевій ціні становить близько 30%, а видобуток 70%, то у «Газпрому» приблизно навпаки, пояснює вона.

Директор Інституту енергетичних досліджень Дмитро Марунич вважає, що «Газпром» може частково компенсувати зростання транспортних витрат перекиданням частини українського експорту не на Nord Stream, а через Білорусію, чиї газопроводи належать монополісту.

Джерело: korrespondent.net

 
Коментарі (0)