ГоловнаНовини ЖКГФінансування ЖКГБюджет-2014: ЖКГ залишать з різницєю

Бюджет-2014: ЖКГ залишать з різницєю

Бюджетна декларація на 2014 рік передбачає для галузі ЖКГ виділення державних коштів лише на погашення тарифної різниці. Намірів профінансувати галузеві програми у депутатів немає.
Комітет Верховної Ради з питань бюджету зареєстрував проект постанови, яким визначено основні напрями бюджетної політики на 2014 рік. Згідно з декларацією, держбюджет наступного року буде розраховуватися з урахуванням зростання ВВП на 3% і інфляції в 8,3%.
 
Варто відзначити, що це вже другий варіант документа, яким парламентарі істотно розширили перелік завдань для Кабінету Міністрів у податковій сфері. Одним з них є припис про розширення бази оподаткування для сплати податку на нерухомість.
 
Галузі ЖКГ депутати пообіцяли передбачити кошти на виплату міжбюджетної субвенції для тепло-і водопостачальних підприємств з погашення різниці між чинними та економічно обгрунтованими тарифами на їхні послуги. При цьому, у декларації не говориться про фінансування та реалізацію положень загальнодержавних галузевих програм, таких як програма реформування до 2014 року і «Питна вода України» до 2020 року. Норми законів, якими ці програми затверджені, вже кілька років не виконуються через відсутність у держскарбниці коштів на їх реалізацію. Таким чином, нардепи знову не задекларували обов'язкове виконання галузевих програм, фінансування яких є захищеними статтями держбюджету.
 
Втім, деякі заходи, передбачені цими документами, прописані у новій «Державній програмі активізації розвитку економіки на 2013-2014 роки», що була розроблена урядом за дорученням Президента. А виконання президентських програм зафіксовано в бюджетній декларації.
 
Як раніше повідомляла «Україна Комунальна», в держбюджеті поточного року на погашення тарифної різниці передбачено 5,1 млрд грн. Це майже на 38% менше показників 2012 года: торік спочатку в держскарбниці було закладено 7,7 млрд грн на виплату компенсації підприємствам ЖКГ, але після перегляду бюджету ця стаття витрат була збільшена до 8,2 млрд грн. На сьогодні сумарна кредиторська заборгованість українського ЖКГ становить 21 млрд грн. Левова частка боргу припадає на теплоенергетичні і водопостачальні підприємства, які не можуть погасити свою заборгованість за спожитий газ і електроенергію.
 
Міністр регіональної політики, будівництва та ЖКГ Геннадій Темник в інтерв'ю «Україні Комунальній» заявив, що уряд зосередиться на пошуку коштів, необхідних для повного погашення боргів держави по виплаті тарифної різниці.
 
Коментарі (0)