ГоловнаНовини ЖКГФінансування ЖКГБлизнюк чекає від областей інноваційних проектів

Близнюк чекає від областей інноваційних проектів

Очільник відомства наголосив, що запровадження точного обліку ресурсів ЖКГ визначатиме подальшу долю галузі.

Мінрегіон очікує від обласних державних адміністрацій обґрунтованих проектів і готовий спрямувати в регіони усі закладені у держбюджеті кошти для встановлення будинкових лічильників тепла та модернізації систем теплопостачання багатоквартирних будинків.

Про це повідомив Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Анатолій Близнюк під час селекторної наради з керівництвом регіонів країни, присвяченої стану виконання Загальнодержавної цільової програми реформування та розвитку ЖКГ на 2009 – 2014 роки, інформує прес-служба Мінрегіону.

Очільник відомства наголосив, що запровадження точного обліку ресурсів ЖКГ визначатиме подальшу долю галузі.

«Комерційний облік поквартирний – питання не одного року, на 2-3 роки нам завдань вистачить. А от щодо будинкових лічильників тепла – квартирний облік на «зрізі» будинку – це те, чим ми повинні займатися. У багатоквартирних будинках, питання в країні вирішене на 23% в середньому, щодо решти – давайте об’єднувати зусилля», – сказав звертаючись до керівництва регіонів Анатолій Близнюк.

За його словами, Мінрегіон є розпорядником коштів держбюджету, спеціально передбачених для вирішення цього питання, причому законом передбачено дольову участь регіонів.

«На ці цілі передбачено 160 мільйонів гривень та дольову участь. Я звертаюся до вас: хто на яку суму готовий виходити з пропозиціями – кажіть: ми знаходимо 10 мільйонів на ці цілі, і я вам гарантую 10 мільйонів відразу, зараз же. Я не працюю за принципом «свій – чужий». Той, хто перший правильно все це зробить, – ласкаво просимо, і, я думаю, що і люди будуть вам за це вдячні», – наголосив очільник Мінрегіону.

Він також повідомив, що подібна схема повинна працювати і щодо модернізації систем теплопостачання, зокрема, встановлення індивідуальних теплових пунктів на засадах пільгового кредиту.

 «Хто надасть до Мінрегіону проекти по малих містах, великих містах, мікрорайонах, де є котельні чи центральні теплові пункти – готуйте такі проекти! На встановлення індивідуальних теплових пунктів є 40 мільйонів пільгових кредитів і ми всі віддамо вам в регіони. Але тільки тому, хто перший прийде з конкретним проектом», – зазначив А. Близнюк.

Міністр наголосив на необхідності комплексного розгляду і вирішення проблеми економії енергоресурсів та закликав звертатися до відомства з інноваційними проектами.

«Наприклад, проект на мікрорайон, де можна встановити 20 або 40 індивідуальних теплових пунктів, я (обласна влада – Ред.) займаюся там утепленням, ми ліквідуємо центральний тепловий пункт, і ще якусь котельню. А від сусідньої – нам не треба там 12 кілограм на сантиметр чи 8 кілограм тиску, – при індивідуальних теплових пунктах, причому у двотрубному, а не чотиритрубному, обчисленні, нам буде достатньо тиску вдвічі меншого. І все це складається в одну «копилку». Тому, в першу чергу приходьте з проектами, які вирішують проблему комплексно! Наприклад, мільйон 200 тисяч кубів газу котельня витрачала, ми проводимо цю модернізацію і вдвічі зменшуємо його споживання. Я від вас чекаю такі інноваційні проекти!», – наголосив Анатолій Близнюк.

Анна Недогибченко

 
Коментарі (0)