ГоловнаНовини ЖКГТарифи ЖКГBloomberg: Вартість газу може повторити долю нафти і опуститися нижче 0

Bloomberg: Вартість газу може повторити долю нафти і опуститися нижче 0

Заповнена газових сховищ Європи досягла сезонного рекорду

Загроза негативних цін знову нависла над ринками енергоресурсів через більш ніж місяць після незабутнього обвалу нафтових котирувань нижче нуля, пише Bloomberg.

Нафта швидко повернулася до зростання після того, як найбільші виробники домовилися обмежити надлишок пропозиції, але глобальний ринок газу обсягом $ 600 мільярдів все ще залишається надзвичайно затовареним. Трейдери і аналітики не виключають, що далі буде гірше, оскільки попит падає, а сховища близькі до заповнення, що створює ідеальні умови для падіння цін на деяких ринках до негативних значень.

Ця ситуація демонструє, наскільки світова енергетична галузь ще далека від відновлення після викликаного пандемією падіння попиту, а також обіцяє нові проблеми виробникам газу. На відміну від нафтовиків, учасники ринку газу не демонструють бажання об'єднати зусилля для усунення надлишку пропозиції, а це значить, що наслідки для них можуть бути більш серйозними і тривалими.

"Ми знаходимося на незвіданій території з низьким попитом і великими складськими запасами, - сказав Гай Сміт, глава газового трейдингу в шведській Vattenfall AB. - У короткостроковій перспективі існує реальний ризик виникнення умов для негативних цін в Європі, але тільки в найближчій перспективі".

Заповнена газових сховищ Європи досягла сезонного рекорду на рівні 73%, в той час як середній показник за п'ять років становить 45%, свідчать дані, проаналізовані Gas Infrastructure Europe.

"Європейські запаси газу становлять найбільшу загрозу для глобальних ринків, - зазначає Едмунд сяу, аналітик консалтингової компанії FGE, який прогнозує, що заповнюваність досягне межі в регіоні в серпні. - Ціни на газ будуть відчувати посилюється знижувальний тиск і волатильність, оскільки ринок поступово втрачає один з інструментів забезпечення свого балансу ".

 

 
Коментарі (0)